"Am verificat bazele de date si am constatat ca avem foarte multe firme cu datorii in Romania si patroni foarte bogati care, in decursul ultimilor ani, au omis in mod deliberat sa isi inregistreze veniturile pe societate, lucrand la negru, facand evaziune fiscala, sustragandu-se de la plata impozitelor, iar cu acesti bani si-au construit case, si-au platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, yachturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam sa-i controlam in perioada urmatoare", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
 
El a precizat ca in cadrul ANAF va fi creat un departament specializat care va avea un singur rol, respectiv aceasta monitorizarea si verificarea unui "grup tinta de contribuabili", si ca metodele de control indirect vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2011.

"In Statele Unite, de unde ne-am inspirat noi cand am inceput sa ne conturam primele idei pe acest subiect, 1% din contribuabilii americani dau 40% din impozitul pe venit. Tinta controlului sunt oameni care niciodata nu au ridicat dividende, niciodata nu au avut firme in profit, niciodata nu au avut salarii mari si totusi au avut un nivel de trai mult, mult peste media europeana", a aratat seful ANAF.

Potrivit acestuia, informatiile privind marile averi vor fi colectate prin schimb de date pe baza de reciprocitate intre administratiile financiare, dar si prin exemplul organelor fiscale din SUA si Franta. Procedurile si metodele de verificare vor fi stabilite prin hotarare de guvern, pana la sfarsitul lunii ianuarie.

"Avem protocol si acces la toate bazele de cadastru din Romania, de exemplu, unde putem sa vedem orice persoana fizica care face achizitii sau vanzari semnificative de bunuri imobile. Deocamdata, avem un grup tinta teoretic, nu am pornit sa facem acest cadru legal gandindu-ne la persoana X sau la persoana Y. Vom stabili niste criterii foarte clare si apoi vom vedea care sunt persoanele care se incadreaza in acel grup", a spus Blejnar.

Intrebat daca printre cele 200-300 persoane care vor fi controlate se vor numara si manelisti sau "baroni locali", seful ANAF a raspuns ca verificarile vor fi initiate in cazul persoanelor care, dupa ce sunt stabilite criteriile, vor iesi "prin gauricile care sunt la testul grila".

El a precizat totodata ca ANAF va colabora cu organele de urmarirea penala, care se vor sesiza daca exista si indicii de natura penala.

Ministrul Finantelor a anuntat, joi, ca Guvernul a decis ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.
Veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (cand sunt inregistrate operatiuni de incasari si plati fara un venit declarat) si a patrimoniului (cand sunt sesizate cresteri de avere).

Actiunea de control va fi initiata in cazul in care organul fiscal constata, prin aceste metode, o diferenta de minimum 10% intre venitul real si cel nedeclarat. Daca in urma controlului persoana verificata nu poate prezenta acte justificative pentru o diferenta de venituri ce depaseste 50.000 lei, atunci va fi aplicat impozitul de 16%.

Prin scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondului Monetar International la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, obtinuta si prezentata luna trecuta de MEDIAFAX, Guvernul a promis ca, pana la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanta de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel incat sa taxeze toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.

Elaborarea ordonantei a fost asumata de Guvern si in ultimele doua scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amanat succesiv, de la jumatatea lunii august la sfarsitul lunii noiembrie si, acum, la finele lunii decembrie 2010.