Ieri Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din Romania, si Sorin Ovidiu Vintu au fost retinuti pentru 24 de ore, iar procurorii care vor cere arestarea lor preventiva pentru delapidarea Petromservice si spalare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de peste 83 de milioane de euro. Infractiunile s-au comis in 2008-2009.

Istoria Petromservice a inceput in 2002, cand ministrul economiei de la acea vreme, Dan Ioan Popescu, a hotarat desprinderea din Petrom a activitatilor auxiliare extractiei petrolului brut si gazelor naturale pentru a face compania mai supla si mai atractiva pentru privatizare.

Petromservice a preluat o serie de active anexe ale Petrom, precum si peste 15.000 de angajati. Jumatate din actiunile companiei erau controlate la infiintare de catre Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din Romania, iar celelalte 50% erau detinute de circa 8.500 de persoane fizice, majoritatea salariati ai Petrom.

Afacerile companiei au crescut puternic in primii ani dupa infiintare, fiind sustinute de contractele mari de prestari servicii primite de la Petrom, depasind 300 mil. euro in 2005, cand Petrom a fost preluata de austriecii de la OMV. Austriecii au con­tinuat sa ofere contracte companiei, iar in octombrie 2005 au anuntat incheierea unui contract de prestari servicii pana in 2012 in valoare de un miliard de euro.

Tot in 2005 in actionariatul Petrom­service a intrat firma cipriota Elbahold Limited, in urma unei majorari de capital la care ceilalti actionari nu au subscris. Elbahold, care ar fi controlata de Sorin Ovidiu Vintu, a platit circa 45,6 mil. lei, in doua transe, pentru a prelua 49% din actiunile Petromservice.

Asociatia Sala­riatilor din Petrom si-a redus participatia la 25%, iar ceilalti actionari au ramas cu circa 26%. Nici pana astazi nu s-a aflat de ce salariatii Petrom au acceptat aceasta afacere, care i-a permis practic lui Vantu sa preia controlul Petromservice.

In aceeasi perioada, Asociatia Sala­riatilor din Petrom cauta bani pentru a prelua 8% din actiunile companiei petro­liere, pe care statul s-a angajat sa le vanda angajatilor Petrom prin legea de privatizare a companiei.

Citeste continuarea pe www.zf.ro