Unica in Europa pentru apele sale geotermale, statiunea atrage din ce in ce mai multi turisti, inclusiv din Romania.

Turisti care observa ca buna parte din comercianti sunt de-ai lor. Si asta pentru ca statul maghiar le ofera facilitati celor care vor sa deschida o afacere: scutiri de taxe in primul an, reducerea cu 10-20 % a impozitului pe teren ori discounturi pentru biletele de tratament.

Si tarifele la cazare sunt atractive: 60 de euro pe zi un apartament la hotel, iar la o pensiune cel mult 10 euro camera.

In complexul balnear si de agrement de la Hajduszoboszlo se aud anunturi in limba romana inca de acum doi ani, de cand romanii vin in numar tot mai mare.

Dupa ce au studiat terenul, unii au vrut mai mult. Si au devenit ei gazde pentru altii. Au inceput o afacere in zona, cu bani mai putini decat in Romania.

Printre ei se numara si Iuliana Felecan, o clujeanca ambitioasa care, in urma cu doi ani, si-a vandut un teren si afacerea din Romania ca sa isi deschida o pensiune in statiunea din Ungaria.

In scurt timp, Iuliana va primi toate avizele pentru deschiderea pensiunii si se pregateste sa-si primeasca oaspetii.

In Hajduszoboszlo pretul pe metrul patrat de teren se apropie de 500 de euro, fata de 700-800, cat este la noi. Mai mult, cei care investesc in turism, beneficiaza de anumite facilitati din partea primariei, de la scutiri de taxe pana la reduceri la biletele de tratament pentru clientii lor.

Numai in ultimul an, cel putin zece romani au primit autorizatie ca sa deschida pensiuni si multi altii au depus cereri pentru acelasi lucru.