Intr-o conferinta de presa la Salonul Auto de la Detroit, italianul a tinut sa-i linisteasca pe americani cu detalii despre motoarele pe care le vor pune pe Alfele comercializate in SUA: “sunt lucruri pe care le facem bine in Italia”.

Probabil ca, la un moment dat, cineva a sugerat sa fie folosite motoare americane pe Alfele italienesti. Iar acesta este un sacrilegiu pentru natiunea care a dat lumii Ferrari, Lamborghini, Bugatti etc.

Marchionne a fost insa atat de deranjat de aceasta idee americana incat a demontat-o in cel mai agresiv mod: “Nu pot sa accept ieftineli, pur si simplu nu o s-o fac. Nu o sa pun un motor american pe masina. Cu tot respectul pentru toti prietenii americani pe care ii avem, trebuie sa avem pe masini motoare wop”.

“Wop” este pronuntia in engleza a cuvantului “Guappo” – care vine de la Guapperia (Camorra) si este, dupa cum se stie, o organizatie criminala napoletana similara Mafiei Siciliene. Acum, termenul este folosit in SUA pentru a defini ceva de origine italiana si mai este folosit pentru a descrie ceva brutal, violent (de la asocierea cu Guapperia).

CEO-ul Fiat si Chrysler a mers si mai departe de atat cand i-a invinuit pe americani pentru capacitatea de productie Jeep. Chiar daca marca a facut recordul ultimilor 20 de ani cu 700.000 de unitati, Marchionne a fost nemultumit si a spus ca “abilitatile lui de a concura pe piata de masini au fost limitate” – referitor la modelele Grand Cherokee si Wrangler care se fabrica doar in SUA. Italianul a spus ca ar mai fi vandut fara probleme inca 70.000 de unitati in 2012 daca l-ar fi ajutat si productia.