Potrivit unui studiu facut de Iron Mountain, companie care ocupa de managementul informatiilor, o treime din cei peste 2.000 de functionari intervievati au recunoscut ca au “scapat” informatii confidentiale de la locurile de munca.

1 din 7 angajati europeni, participanti la sondaj, spune ca a folosit informatii confidentiale de la fostul loc de munca, in timp ce 31% recunosc ca ar folosi datele respective daca ar fi concediati.

Scurgerea de informatii este una dintre principalele probleme ale cu care se confrunta companiile. “Poti sa iti dai seama cine da un atac informatic, dar, de regula, oamenii din interior nu lasa nicio urma”, spune Peter Eglinton, vice-presedintele Iron Mountain, citat de CNN.

Confidentialitatea datelor, o chestiune extrem de sensibila

Desi nu toate informatiile par importante, persoanele straine care pot intra in posesia lor vor dauna firmei, scriu jurnalistii americani. “Departamentele de resurse umane, finante, vanzari si marketing au acces la cele mai sensibile informatii”, atrage atentia Eglinton.

Mai mult, angajatii care au extras informatii confidentiale spun ca au crezut ca au dreptul asta deoarece facea parte din atributiunile lor. Specialistul in managementul informatiilor subliniaza insa ca “informatiile cu care lucrezi la locul de munca nu iti apartin, ele nu sunt ale tale, ci apartin firmei care te plateste sa le folosesti”.

Studiul mai arata ca majoritatea celor care au extras informatii de la job si-au insusit si bazele de date despre clienti. „Acesta este un lucru deosebit de periculos”, spune Chris Pounder, trainer in protectia datelor in cadrul organizatiei Amberhawk.

Legislatia privind protectia datelor difera de la tara la tara, dar in Uniunea Europeana se traduce simplu prin scurgere de informatii.

Exista consultanti si avocati care isi negociaza contractele de munca, cu privire la momentul demisiei, si anume: cei mai multi au dreptul de a-si luat clientii cu ei. Specialistii avertizeaza insa ca angajatorii care primesc baze de date extrase ilegal risca sa fie judecati.

Cum se scurg informatiile

Solutiile variaza de la softuri de criptare a informatiei la sistemele care permit urmarirea datelor si a fisierelor accesate de fiecare angajat in parte.

Analistii sustin ca simpla comunicare a politicii firmei cu privire la proprietatea informatiei reprezinta un pas bun pentru inceput. “Nu cred ca este nevoie sa avem paznici la usa in fiecare zi, dar daca le reamintim oamenilor politica firmei, am face un pas mare in remedierea problemei.”

Indiferent de modul in care informatia se scurge din firme, fie ca vorbim despre rautate, mandria profesionala ori acorduri semnate cu principalii competitori, specialistii atrag atentia asupra motivelor de ingrijorare: “Ce te faci cu informatia folosita in drum spre locul de munca?”, se intreaba el.

Vice-presedintele Iron Mountain crede ca odata cu cresterea volumului de date la care angajatii au acces, managerii ar trebui sa puna pret nu numai pe obtinerea lor, ci mai ales pe securitate.