In cadrul anchetei de conjunctura din ianuarie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%), potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS).

In acelasi timp, numarul salariatilor din industrie s-ar putea reduce moderat. Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -46%, -43% si -41%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

In activitatea de constructii, managerii estimeaza pentru primul trimestru o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -24%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). Aceeasi tendinta este preconizata si pentru numarul de salariati (sold conjunctural -21%), in timp ce preturile lucrarilor de constructii vor avea o relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).

Un declin al activitatii este prognozat si in comertul cu amanuntul (sold conjunctural -20%). Managerii estimeaza in acest sector scaderi atat la nivelul volumului vanzarilor de marfuri si comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor, cat si la nivelul numarului de angajati. Totusi, preturile vor inregistra cresteri in urmatoarea perioada.

Conform estimarilor din ianuarie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata (sold conjunctural -8%), un trend similar urmand sa inregistreze si numarul angajatilor din sector. In schimb, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).