Decizia este una economica, sustine compania. Expertii spun ca motivul este ieftinirea petrolului si ca retragerea este o pierdere pentru tara noastra. "Am invins cu protestele noastre", spun insa bucurosi locuitorii din Pungesti, localitatea unde au fost facute sapaturile.

Cele mai mari proteste de langa sonda de explorare de la Pungesti au avut loc pe 7 decembrie 2013. Localnicii au rupt atunci gardurile, s-au trantit pe jos in calea masinilor si au aruncat cu pietre. In imbrancelile cu jandarmii cativa au avut nevoie de ingrijiri medicale. Oamenii care s-au opus atunci forajelor de explorare erau astazi bucurosi.

La Pungesti, Chevron a sapat pentru o sonda de explorare de 4.000 de metri adancime. Sonda are 25 de centimetri la suprafata, iar in adancuri se subtiaza pana la 8 centimetri. Dupa explorari, a fost astupata cu un dop de 300 de metri lungime de ciment.

Chevron Romania spune ca retragerea este o decizie de afaceri, luata in urma evaluarilor proiectului, care nu poate concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul global al Chevron.

Aceasta este o decizie de afaceri luata in urma evaluarilor proiectului din Romania, care nu poate concura cu alte oportunitati de investitie din portofoliul global al Chevron.

Dupa investitii de sute de milioane de dolari, specialistii in geologie sustin ca retragerea Chevron este o pierdere pentru Romania si ca are legatura cu ieftinirea petrolului.

Corneliu Dinu, profesor geologie: "Factorul major e legat de pretul redus al petrolului. S-a ajuns la situatii absolut incredibile: le-au fost taiate cabluri, nu au avut acces pe terenuri."

Desi urma sa instaleze mai multe sonde de explorare in tara noastra, Chevron a plecat dupa ce a sapat pentru una singura. Aceleasi probleme le-a avut in Bulgaria. In schimb, polonezii au fost mai permisivi. Chevron a putut fora 5 sonde, insa au plecat si din Polonia.

Datele despre gazele de sist descoperite in subsolul Romaniei vor fi predate Agentiei pentru Resursele Minerale. Decizia companiei americane este una definitiva: nu va mai cauta gaze de sist in tara noastra, dar nu este exclus sa se implice in alte proiecte energetice.