Curtea de Apel Bucuresti a casat marti hotararea initiala a Tribunalului Bucuresti prin care procedura reorganizarii judiciare a Hidroelectrica a fost inchisa pe motive de procedura, scrie Mediafax.

"In consecinta, dosarul va fi trimis judecatorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se intoarce in stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus in functie cu efect imediat", a anuntat Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, actionar al Hidroelectrica.

Totodata, Curtea de Apel a casat si a trimis judecatorului sindic pentru rejudecare alte doua dosare, primul introdus de Hidroelectrica impotriva unei hotarari a judecatorului sindic prin care s-a admis o creanta a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu impotriva unei hotarari a judecatorului sindic prin care nu s-a admis o creanta in cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicarii clauzei de forta majora in 2011.

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, declara saptamana trecuta ca «baietii destepti» forteaza la Curtea de Apel redeschiderea insolventei Hidroelectrica.

Compania s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au fost denuntate de Euro Insol in 2012.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Compania ar fi urmat sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni. Hidroelectrica este detinuta de stat (80,05% din actiuni) si Fondul Proprietatea (19,95%).