Veniturile totale inregistrate in 2015 de companiile prezente in Deloitte CE Top 500 si care activeaza pe plan local sunt de 46,4 miliarde de euro, in usoara crestere fata de anul precedent, scrie Agerpres.

Rezultatele raportului releva faptul ca retailul a consemnat cea mai mare rata de crestere, iar companiile din acest domeniu au avut, in 2015, un salt al afacerilor de 17,8%, comparativ cu anul 2014. Companiile din retail reprezinta 20% din totalul companiilor romanesti prezente in clasament.

In 2015, rata medie a cresterii anuale in euro a companiilor romanesti a fost de 6%, fata de 5,3%, in anul anterior.

In acest context, cu cele 46 de tari prezente in topul Deloitte, ca si anul trecut, Romania isi mentine pozitia a 4-a. Totodata, 25 de companii romanesti si-au imbunatatit pozitia in clasament, iar cinci firme au intrat in premiera in top.

Automobile Dacia este cea mai bine clasata companie autohtona in Deloitte CE Top 500, ocupand locul 25 in clasamentul regional, cu o crestere a veniturilor de 1,7% (4,3 miliarde euro), urmata de OMV Petrom (locul 27, venituri de 4 miliarde euro) si Rompetrol Rafinare (locul 52, venituri de 2,5 miliarde euro).

"Desi puternic afectata de scaderea pretului petrolului, industria energiei si resurselor a contribuit semnificativ la pozitia Romaniei in clasamentul final, generand venituri de 17 miliarde de euro, urmata de industria bunurilor de consum, cu 15 miliarde de euro", arata raportul.

Potrivit sursei citate, companiile cu cea mai spectaculoasa evolutie in top au fost Tinmar (urcare de 92 de pozitii, pana pe locul 308), Lidl (+79 de pozitii pana pe 185) si Mega Image (+74 de locuri pana pe 266). De asemenea, Profi Rom Food este compania cu cea mai mare rata de crestere anuala a veniturilor, de 38,1%, in randul companiilor romanesti.

"Cresterea a fost impulsionata de productia industriala si exporturi in anii 2013 - 2014 si de revenirea treptata a cererii interne, in 2014. Anul 2015 a fost caracterizat de cresterea consumului si a investitiilor. Este de asteptat ca Romania sa surclaseze alte tari din regiune in 2016, iar in anii urmatori se anticipeaza o crestere solida", a afirmat Lars Wiechen, partener-coordonator al Departamentului de Consultanta Financiara Deloitte Romania.

La nivel general, in Raportul Deloitte CE Top 500, primele cinci locuri sunt identice cu cele din 2014, respectiv PKN Orlen (Polonia) - dar cu scaderi ale veniturilor cu 17,2%, urmata de MOL (Ungaria) - cu venituri cu 15,6% mai mici in 2015, Skoda Auto (Cehia) - crestere de 6,3%, Jeronimo Martins Poland si Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.

Pentru intocmirea raportului CE Top 500, Deloitte a realizat un sondaj in randul liderilor celor mai mari companii din regiune, iar 17% dintre companiile romanesti prezente in clasament au raspuns ca transformarea digitala reprezinta o prioritate si ca integrarea ultimelor tehnologii in beneficiul consumatorilor este un deziderat.

Clasamentul CE Top 500 este realizat pe baza veniturilor din vanzari inregistrate in situatiile financiare individuale sau consolidate pentru anul fiscal 2015. A 10-a editie a raportului include cele mai mari companii din 18 tari din Europa Centrala si de Est, plus Ucraina, pe baza veniturilor raportate pentru anul financiar anterior, cele mai mari banci pe baza activelor totale si cele mai mari companii de asigurare dupa primelor brute subscrise.

Ierarhia include 500 de companii de top, 50 de banci si 50 de companii de asigurare.