Cea mai mare companie de utilitati din Spania, Endesa, controlata de grupul italian Enel, se numara printre posibilii ofertanti, potrivit surselor Reuters.

De asemenea, alte companii interesate de preluarea afacerilor E.ON din Spania sunt banca de investitii Macquarie din Australia, firma de investitii CVC Capital Partners, precum si alte doua asocieri de companii.

Unul dintre aceste consortii este format din grupul spaniol Grupo Villar Mir, cu afaceri in domeniul energetic, si First State Investments, divizia de gestionare a activelor a Commonwealth Bank of Australia.

De asemenea, compania de gaze si electricitate din Spania Gas Natural va participa la licitatia pentru subsidiara E.ON din Spania alaturi de Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz detinut de Morgan Stanley Infrastructure.

Activele E.ON din Spania sunt evaluate la o valoare curpinsa intre 2 si 2,2 miliarde de euro, potrivit Reuters. Divizia din Spania are aproximativ 1.200 de angajati, opereaza o retea de distributie de 32.000 km si furnizeaza energie catre 688.000 de clienti.

E.ON incearca sa vanda operatiunile din Spania si Italia, pentru a recupera o parte din investitiile de 11,5 miliarde de euro in active facute din 2007 pana in prezent in Europa de Sud. Din 2007, insa, cererea pentru energie pe pietele europene a stagnat, iar valoarea activelor E.ON s-a redus la jumatate.

Grupul E.ON este activ in Romania pe piata furnizarii si distributiei de gaze naturale si energie electrica, deservind aproximativ trei milioane de clienti in 20 de judete din Transilvania si Moldova.