In 2015, pierderile nete s-au situat la sapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), fata de pierderi de 3,16 miliarde de euro in 2014. Analistii estimau pierderi anuale de 6,4 miliarde de euro, scrie Agerpres.

"Rezultatele noastre financiare reflecta transformarea structurala cu care se confrunta industria energetica, evolutie care va continua si anul acesta", a afirmat directorul general, Johannes Teyssen.

Anul trecut, profitul net de baza, care nu include deprecierile, s-a mentinut neschimbat la 1,65 miliarde de euro, la vanzari de 116,2 miliarde de euro. Compania a propus acordarea unor dividende de 0,50 de euro pe actiune pentru 2015, similar cu nivelul din 2014.

E.ON a avertizat ca viitoarele profituri si dividende vor scadea si mai mult, reflectand inrautatirea conditiilor de pe piata energiei. Profitul inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizare (EBITDA) ar urma sa scada anul acesta la 6 - 6,5 miliarde de euro. Aceasta estimare va fi ajustata in urma listarii Uniper, care ar urma sa aiba loc in a doua jumatate a lui 2016.

E.ON a inregistrat anul trecut costuri speciale de 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), in urma deprecierilor de active, din cauza pretului scazut al electricitatii, al materiilor prime precum si din cauza incertitudinilor privind reglementarile din industria energiei.

Anul trecut, E.ON a anuntat ca se va concentra pe energiile regenerabile, retelele de distributie si serviciile personalizate de imbunatatire a eficientei energetice, pentru a putea raspunde la modificarile de pe pietele energetice, progreselor tehnologice si cererilor venite din partea consumatorilor.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anuntat ca tara sa va renunta in totalitate la energia nucleara pana in 2022, in urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, in 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma sa ramana in vigoare cel putin pana in 2016. Aceasta taxa a afectat semnificativ castigurile companiilor germane de utilitati.

Compania E.ON Distributie Romania, primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate din Romania, si-a inceput activitatea la data de 1 ianuarie, opereaza o retea de distributie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri si o retea de distributie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind in total circa trei milioane de clienti.