Fiscul din Marea Britanie a primit 372 de milioane de franci elvetieni (310 milioane euro), iar cel din Austria 515 milioane de franci. Purtatorul de cuvant al Ministerului elvetian de Finante a precizat ca este vorba despre o prima plata dintr-o serie de 12 care vor avea loc lunar pana in iunie 2014.

Acordurile bilaterale au rolul sa compenseze pierderile generate celor doua tari de averile pastrate in Elvetia de-al lungul anilor, care nu au fost declarate in tarile de origine.

Aceste acorduri prevad totodata o taxare a dobanzilor pentru aceste fonduri de catre bancile elvetiene si varsarea sumelor respectivele autoritatilor fiscale din Marea Britanie si Austria, fara dezvaluirea numelor detinatorilor conturilor.

Clientii britanici sau austrieci pot fie sa se autodenunte la fiscul din tarile lor, fie sa participe la acest acord.

Potrivit autoritatilor de la Berna, aproximativ 15.000 de clienti britanici si 13.500 de clienti austrieci au optat sa se autodenunte. Acesti clienti detin in conturi din Elvetia 12,8 miliarde de franci elvetieni.

Ministerul austriac de Finante a indicat joi ca fondurile declarate de contribuabili austrieci se ridica la 4,4 miliarde de euro.

Potrivit autoritatilor de la Berna, aceste prime rezultate arata ca obiectivul crearii unei piete financiare conforme cu reglementarile fiscale poate fi indeplinit.

Asociatia elvetiana a bancilor (ASB) considera ca rezultatele confirma estimarile sale, potrivit carora un numar neasteptat de mare de persoane au optat sa informeze autoritatile fiscale despre conturile detinute in Elvetia.