Vineri, Enel a acceptat sa-si vanda participatia de 66% fondului de investitii in energie EPH pentru 750 milioane de euro (812,7 milioane de dolari).  

Conform acordului, in prima faza, Enel va obtine 150 milioane de euro, iar EPH va detine 33% din SE. Restul de 33% alaturi de ultima parte din pretul de achizitie va fi transferat la un an dupa finalizarea centralei Mochovce.

In a doua faza a tranzactiei, Guvernul slovac ar putea prelua 17% din SE.  

Declaratia lui Vazil Hudak a fost facuta in urma semnarii unui memorandum de intelegere intre Slovacia si Enel Produzione privind participatia detinuta de compania italiana de utilitati Enel in SE.

"Memorandumul stabileste doua tipuri de optiuni ale statului pentru obtinerea unei participatii suplimentare. Prima este optiunea de a achizitiona actiuni in urmatoarele sase luni, dupa lansarea reactoarelor trei si patru de la centrala nucleara Mochovce. Apoi dreptul de preemtiune prin care va putea fi achizitionata integral Slovenske Elektrarne", a explicat Hudak.  

Premierul slovac Robert Fico a anuntat duminica ca statul poate achizitiona inca 17% din SE in urmatoarele sase luni, dupa finalizarea tuturor autorizatiilor pentru Mochovce. Astfel, autoritatile de la Bratislava ar putea deveni actionar majoritar, cu o participatie de 51% in compania slovaca de utilitati, de la 34% in prezent.  

La sfarsitul anului trecut, EPH detinea active in valoare de 10,26 miliarde de euro. Fondul EPH cuprinde companii din Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Marea Britanie si Polonia, inclusiv operatorul slovac de transport Eustream.  

Enel a anuntat anterior ca vanzarea participatiei la Slovenske Elektrarne face parte dintr-un plan destinat reducerii datoriilor cu sase miliarde de euro.  

Grupul Enel a cumparat participatia la Slovenske Elektrarne in 2006, cu suma de 839 de milioane de euro.

Slovenske Elektrarne are peste 4.000 de angajati si, in 2014, a realizat un profit net de 170 milioane de euro.

Comparativ, in primele noua luni ale acestui an, Enel a realizat un profit net de 2,089 miliarde euro si venituri de 56 de miliarde euro.  

In Romania, Enel detine 64,4% in Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% in Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie si 100% din actiunile Enel Romania. Aceste companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%), care vand aproximativ 9 TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.