Gigantul american nu s-a oprit aici, insa. La o capitalizare, in prezent, de 733 de miliarde de dolari, Apple este mai valoroasa decat Elvetia sau decat Google si Microsoft la un loc.

Spre comparatie, Exxon Mobil, a doua cea mai mare companie listata la bursa din lume, are o valoare de piata sub 400 de miliarde de dolari.

Apple s-a apropiat de o capitalizare de aproximativ 700 de miliarde de dolari si in timpul sedintei de tranzactionare din 25 noiembrie anul trecut, insa a inchis respectiva sedinta sub acest nivel.

Actiunile Apple au avansat pe fondul optimismului investitorilor in ceea ce priveste rezultatele financiare ale companiei, dupa ce, in luna septembrie a anului trecut, gigantul din domeniul IT a lansat doua modele de iPhone-uri cu ecran mai mare.

Potrivit revistei Fortune, cu aceasta capitalizare, Apple este mai valoroasa ca Elvetia, una dintre cele mai bogate tari ale Europei, care are un PIB de 685 miliarde de dolari, sau decat intreaga suma tranzactionata pe bursa de la Madrid, care se ridica undeva la 664 miliarde de dolari.

Totodata, valoarea de piata a Google (365 miliarde dolari), combinata cu cea a Microsoft (348 miliarde de dolari) nu o depaseste pe cea a Apple. Gigantul american valoreaza, de asemenea, mai mult decat patru programe spatiale Apollo (680 miliarde de dolari).

Cel mai mare profit din istorie

Gigantul american Apple a anuntat, in ianuarie, cel mai mare profit trimestrial inregistrat vreodata de o companie listata la bursa. Apple a raportat un profit net de 18 miliarde de dolari in primul trimestru fiscal, depasind astfel profitul de 15,9 miliarde de dolari realizat de ExxonMobil in trimestrul al doilea din 2012, cel mai mare inregistrat vreodata de o companie listata la bursa, potrivit Standatrd&Poor’s.

Cresterea masiva a vanzarilor de smartphone-uri sta in spatele acestei cifre record. Apple a vandut 74,5 milioane de iPhone-uri in ultimele trei luni ale anului trecut, in ton cu asteptarile analistilor. In conferinta in care a anuntat rezultatele financiare, directorul executiv al Apple Tim Cook a spus ca cererea pentru iPhone a fost “uluitoare”.

Veniturile Apple in 2014 au crescut, totodata, la 74,6 miliarde de dolari, cu 30% mai mari fata de anul anterior. Tim Cook s-a plans, insa, de “volatilitatea monedelor straine”, Apple plasandu-se pe lista companiilor americane care au fost lovite de intarirea dolarului in strainatate. Potrivit lui Cook, fluctuatiile monedei au sters 4% din veniturile de pe primul trimestru.

In luna septembrie a anului trecut, Apple a lansat doua noi modele de smartphone-uri, iPhone 6 si iPhone 6 Plus. In primul weekend de la debutul pe piata al celor doua iPhone-uri, Apple a vandut un numar record de peste 10 milioane de unitati, cumparatorii luand cu asalt magazinele clasice si virtuale pentru a cumpara telefoanele cu ecrane mari ale companiei.