"Statele membre nu pot oferi facilitati fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigatia Comisiei a ajuns la concluzia ca Irlanda a acordat Apple facilitati fiscale ilegale, care au permis acestei companii sa plateasca taxe semnificativ mai mici decat alte companii timp de mai multi ani. Gratie acestui tratament preferential, Apple a platit in realitate un profit pe companii care a scazut de la 1% pentru profiturile sale europene in 2003 pana la 0,005% in 2014", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Executivul comunitar a precizat ca, in urma unei investigatii demarate in luna iunie 2014, s-a descoperit faptul ca profiturile din vanzarile realizate de subsidiarele Apple Sales International si Apple Operations Europe, companii cu sediul in Irlanda, erau alocate "intr-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economica".

Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple in Europa erau alocate unor "head offices" care existau doar pe hartie si care nu plateau taxe nicaieri. In concluzie, CE a cerut Irlandei sa recupereze de la Apple impozite neplatite pentru perioada 2003-2014.

Sursa: www.europa.eu

Apple si Guvernul irlandez au anuntat ca vor face recurs la decizia CE

Atat Apple, cat si Guvernul irlandez au anuntat ca vor face recurs la decizia Comisiei Europene cu privire la acordurile fiscale incheiate intre cele doua parti, o decizie pe care o considera "nefasta" pentru investitiile si locurile de munca din Europa.

"Apple respecta legislatia si plateste toate taxele pe care le datoreaza oriunde opereaza. Vom face recurs si suntem increzatori ca decizia va fi inversata", a informat compania americana intr-un comunicat de presa. "Argumentul Comisiei nu vizeaza cat de mari sunt taxele platite de Apple ci modul in care Guvernul colecteaza banii. Va avea un efect profund si nefast asupra investitiilor si crearii de locuri de munca in Europa", a adaugat Apple.

Anterior, Guvernul irlandez a anuntat si el ca se pregateste sa faca recurs la decizia Comisiei Europene. Ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, a subliniat ca pozitia autoritatilor de la Dublin este in continuare aceea ca Irlanda nu a acordat un tratament preferential Apple si nici nu a oferit ajutoare de stat.

"Decizia CE nu imi lasa alta optiune decat sa cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apara integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscala companiilor si a contesta uzurparea de catre prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competentei suverane a statelor membre in domeniul taxelor", a declarat Michael Noonan.

Facilitatile fiscale primite de gigantii americani in Europa tensioneaza relatiile dintre UE si SUA

Taxele sunt un domeniu care tine de competenta statelor membre UE insa Comisia considera ca poate interveni acolo unde facilitatile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeana a ordonat Olandei si Luxemburgului sa recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat si grupul american Starbucks.

Intr-un interviu acordat recent cotidianului american Washington Post, directorul general de la Apple, Tim Cook, intrebat despre posibilitatea unei amenzi decise de Comisia Europeana, si-a exprimat speranta ca va fi luata o decizie corecta. "Daca nu va fi cazul, vom face recurs", a precizat Tim Cook.

De asemenea, miercurea trecuta Trezoreria americana a ridicat tonul in disputa cu Comisia Europeana pe tema tratamentului fiscal si ajutoarelor acordate companiilor multinationale americane, un subiect care vizeaza atat Apple cat si Starbucks, Fiat-Chrysler si Amazon. Intr-un document de 26 de pagini transmis Bruxelles-ului, Trezoreria americana critica investigatiile retroactive ale Comisiei Europene asupra facilitatilor fiscale si ajutoarelor de stat.

La finele lunii octombrie 2015, Comisia Europeana a dat o lovitura facilitatilor fiscale acordate de mai multe state europene, precum Luxemburg si Olanda, unor companii multinationale, solicitand ca grupul auto italian Fiat si grupul american Starbucks sa ramburseze ajutoarele de stat ilegale de care au beneficiat.