"Evolutia economica in anul 2015 a fost influentata de masurile fiscale adoptate. O astfel de masura a fost reprezentata de extinderea cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare, ceea ce a condus la cresterea cu 8,9% a vanzarilor cu amanuntul, sustinand dinamica cererii interne. O influenta favorabila a fost exercitata si de reinnoirea parcului auto care a determinat cresterea comertului cu autovehicule in anul 2015 cu 19,3%", se arata in document.  

Potrivit acestuia, tendinta de crestere a consumului populatiei a fost sustinuta, totodata, de majorarea resurselor populatiei determinata de cresterea salariului minim brut pe economie cat si de mentinerea inflatiei negative, ceea ce a condus la cresterea venitului real disponibil.  

"In acest context economic, volumul schimburilor comerciale a evoluat diferit. Astfel, incepand cu cel de-al doilea semestru al anului 2015 exporturile Romaniei si-au incetinit ritmul de crestere de la 6% in semestrul I 2015 la 2,3%, in timp ce importurile au avut o dinamica in crestere de la 6,9 % la 8,2%. Totusi, dinamica mai pronuntata a importurilor nu provine in mod deosebit din reducerea TVA la alimente, respectiv dintr-o crestere pronuntata a importurilor de bunuri alimentare. Activitatea de comert exterior a Romaniei a fost concentrata in mod special pe schimburile comerciale cu parteneri apartinand spatiului Uniunii Europene, astfel ca exporturile intracomunitare au inregistrat in anul 2015 valoarea de 40240,8 milioane euro in crestere cu 7,9% fata de anul anterior. In schimb, valoarea expeditiilor catre spatiul extracomunitar pentru intreg anul 2015 au fost in scadere cu 5,2%", informeaza CNP.  

Dinamica mai accentuata a importurilor s-a datorat intensificarii importurilor intracomunitare in crestere de 10,1%, potrivit CNP, in timp ce importurile din spatiul extra UE au inregistrat o scadere de 0,1% comparativ cu anul precedent.  

"Importurile Romaniei in semestrul II 2015 au inregistrat o crestere de 8,2% fata de semestrul II 2014 prezentand o evolutie similara de crestere (11,7%) pentru marfurile provenite din zona comunitara si de reducere pentru cele din zona non UE (2,1%). Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in 2015, a reprezentat 73,7% din total exporturi si 77,2% din total importuri, cu un sold negativ al balantei comerciale de 8.344,1 milioane euro. In ceea ce priveste situatia comertului exterior din zona extra UE exporturile Romaniei au totalizat 14.356,3 milioane euro iar importurile de 14.380,6 milioane euro, rezultand astfel un deficit comercial de numai 24,3 milioane euro", potrivit raportului.