"In urma Hotararii Guvernului 43 din 22 ianuarie 2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 28 ianuarie 2014, a intrat in vigoare contractul de transfer semnat in octombrie 2012 de catre ExxonMobil si OMV Petrom, si Sterling Resources Ltd. si Petro Ventures Europe BV pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi din portiunea de apa adanca a perimetrului Midia XV ("Midia Deep"). Gas Plus a optat pentru pastrarea participatiei sale de 15% in ambele zone, de mare si mica adancime, ale perimetrului Midia XV", se arata in comunicatul OMV Petrom, citat de Mediafax.

In urma finalizarii contractului de transfer, cotele de participare in perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil 42,5%, OMV Petrom 42,5% si Gas Plus 15%. 

"Conform termenilor agreati in februarie 2013, Romgaz are optiunea de a achizitiona o participatie de 10% in zona de apa adanca a perimetrului Midia XV. Optiunea Romgaz de a intra este declansata de anuntul unei descoperiri comerciale in zona de apa adanca a perimetrului Midia", se precizeaza in comunicatul companiei controlate de grupul austriac OMV. 

ExxonMobil si OMV Petrom au semnat in luna februarie a anului trecut un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, exercitarea optiunii fiind conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor. 

In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre. 

ExxonMobil va fi operatorul operatiunilor petroliere in zona de apa adanca a perimetrului Midia care este adiacent zonei de apa adanca a perimetrului Neptun, unde ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat o descoperire de gaze in 2012.