De zeci de ani, chiar de dinainte de caderea regimului comunist, suedezii de la IKEA cumpara mobila de la firmele romanesti si de aceea nu este de mirare ca pe aproape 10% din produsele magazinului din Baneasa scrie "made in Romania".

De la patuturi pentru copii, la diferite decoratiuni sau accesorii, aceste obiecte ale producatorilor romani si-au facut loc in oferta gigantului suedez.

Situatia a fost cu atat mai favorabila pentru furnizori cu cat in 2008 IKEA a inchis fabrica locala pe care o detinea, iar ulterior a vandut-o catre austriecii de la Holzindustrie Schweighofer.

Dar de unde vin produsele IKEA facute in Romania? In prezent, numarul companiilor de la care IKEA cumpara mobila ca si valoare totala ramane necunoscut. Cele mai recente date sunt din 2008, cand firma avea 40 de furnizori, iar nivelul achizitiilor era estimat de ZF la circa 250 mil. euro.

Probabil ca si acum IKEA Trading, divizia prin care cumpara mobila, lucreaza cu cateva zeci de furnizori, iar achizitiile raman de ordinul sutelor de milioane de euro.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!