Investitorii Merlin vor primi 455 pence pentru fiecare acţiune pe care o deţin, cee ce reprezintă o primă de 15% faţă de preţul de 395 de pence pe acţiune înregistrat joi seară de titlurile Merlin Entertainments, potrivit Agerpres.

Merlin, compania care deţine şi London Eye, una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale Londrei, urmează să fie deţinut în proporţie de 50% de Kirkbi, compania de investiţii a familiei Kirk Kristiansen care deţine Lego, iar restul de 50% din acţiuni vor fi deţinute de fondul de investiţii Blackstone Group şi fondul canadian de pensii CPPIB.

Kirkbi deţine deja aproape o treime din acţiunile Merlin Entertainments şi a anunţat că tranzacţia de preluare nu ar urma să conducă la modificări semnificative. Toate facilităţile Merlin din Marea Britanie vor rămâne deschise, iar Kirkbi nu are intenţia de a vinde părţi din această afacere.

"Consiliul director de la Merlin Entertainments consideră că această ofertă reprezintă o oportunitate pentru acţionarii Merlin de a profita de valoarea investiţiei lor la o valoare atractivă. De acea am decis, în unanimitate, să o recomandăm acţionarilor noştri", a declarat preşedintele Merlin, John Sunderland.

Înfiinţată în 1999 şi cotată la bursa de la Londra în 2013, Merlin Entertainments a realizat o cifră de afaceri de 1,65 miliarde lire sterline în 2018, an în care a înregistrat 67 milioane de vizitatori la cele peste 100 de parcuri de distracţii ale sale răspândite în 25 de ţări.

Analiştii subliniază că din ce în ce mai mult companii publice au decis să fie preluate de fonduri de investiţii, care dispun de volume mari de lichidităţi pentru investiţii. Potrivit unui raport al Bain & Co, anul trecut numărul tranzacţiilor în urma cărora companii publice au fost preluate de fonduri de investiţii a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.