40.000 de turisti straini, ocuparea tuturor celor 55.000 de locuri ale National Arena si 60 de milioane de oameni care vor urmari de acasa finala Europa League la Bucuresti, pe 9 mai.

Vor exista restrictionari de trafic in apropierea Arenei Nationale si in cele doua zone ce vor fi organizate special pentru fani (Piata Constitutiei si Piata George Enescu), dar si locuri de parcare speciale pentru taximetristi. 

Sorin Oprescu a anuntat ca au fost identificate traseele pe care vor circula autobuzele cu turisti sositi in Capitala, precum si locurile unde suporterii vor debarca. Acestia vor fi indrumati catre stadion pe doua trasee diferite. 

De asemenea, va fi modificat programul mijloacelor de transport in comun, iar pentru siguranta persoanelor, ISU, SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti isi vor suplimenta efectivele.  Raed Arafat a precizat ca probabil vor fi suplimentate fortele de interventie din Bucuresti cu echipaje din tara, pentru a nu fi redusa capacitatea de interventie zilnica a salvarilor in Capitala, dar si pentru a fi suficiente resurse pentru buna desfasurarea a evenimentului. 

"Se estimeaza prezenta a 40.000 de invitati si ocuparea tuturor celor 55.000 de locuri ale stadionului, vor fi prezenti reprezentanti ai diverselor organizatii din Europa si din lume si, de asemenea, peste 60 de milioane de oameni care vor urmari evenimentul la televizor", a precizat primarul Oprescu

Numarul fortelor de ordine si de interventie la finala Ligii Europa, va fi dublat pentru a fi "acoperite toate segmentele"

Presedintele Federatiei Romane de fotbal, Mircea Sandu, a adaugat ca organizarea Ligii Europa va genera intre 30.000 si 40.000 de turisti si va aduce incasari de 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind in domeniile turismului si alimentatiei publice. 

Mircea Sandu a aratat ca vor fi stabilite toate detaliile desfasurarii evenimentului incepand cu sosirea Cupei UEFA la Bucuresti, expunerea acesteia in diverse zone ale Capitalei si evenimentul propriu-zis care se desfasura in perioada 7-10 mai.  "Pana la ora meciului stadionul va fi la cel mai inalt nivel, Arena a fost apreciata de toti reprezentantii oficiali prezenti pana acum la meciuri", a spus Mircea Sandu. 

Presedintele FRF a adaugat ca pentru ceremonia ce va fi organizata la Palatul Regal, trofeul Ligii Europa va fi preluat de la reprezentantii clubului Porto si inmanat primarului general Sorin Oprescu, iar apoi va fi expus in mai multe zone ale Bucurestiului.  Totodata, Mircea Sandu a mai spus ca dupa organizarea Cupei UEFA la Bucuresti are in vedere inscrierea Romaniei la organizarea unui campionat european, cel mai probabil in 2028. 

Un nou gazon de 4 milioane de lei

Noul gazon care urmeaza sa fie instalat pe Arena Nationala in vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa patru milioane de lei. Suma va fi sustinuta in totalitate de Primaria Capitalei, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, directorul ALPAB, Radu Popa. 

La meciul inaugural Romania - Franta, disputat in 6 septembrie 2011, in preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Nationala, montata de firma Gama Verde a lui Adrian Oprisan, a cedat sub crampoanele fotbalistilor. Dupa acest meci, constructorul arenei si-a asumat inlocuirea gazonului si a optat ca lucrarea sa fie facuta de firma olandeza Hendriks-Graszoden. 

UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie 2011, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Nationale, conform caruia peluza stadionului din Bucuresti va avea nevoie de o reinnoire majora in primavara si in care s-a recomandat ca terenul sa nu gazduiasca meciuri cu 10-12 saptamani inaintea disputarii finalei Ligii Europa, programata la 9 mai 2012.