Programul, de care este estimat ca vor beneficia 441.000 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani, a fost lansat, miercuri, la Palatul Victoria, de catre ministrul Muncii, Rovana Plumb, in prezenta premierului Victor Ponta si a vicepresedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. 

"Intregul program este construit in trei trepte - consiliere, inregistrare si angajare - si presupune sprijin financiar si indrumare competenta pentru fiecare din cele trei etape, plecand de la finantarea uceniciei si a stagiilor pentru viitorii angajati, mergand la finantarea prin prime de mobilitate si prime de instalare, dar si subventii acordate angajatorului. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate pana la 30.000 de euro pe persoana", a spus Rovana Plumb. 

Programul mai prevede ca angajatorul care mentine locul de munca mai mult de 18 luni sa fie scutit de plata contributiei la somaj pentru 24 de luni.

In ceea ce priveste cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi lunar 250 de euro si 300 de lei pentru o perioada de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro si 750 de lei. 

Campania de promovare a programului se va desfasura in primul rand in mediul online, respectiv pe Facebook, Youtube, Google, e-jobs, best-jobs, pe siteul Comisiei Europene si pe siteul "garantiipentrutineri.ro", dar vor fi afisate informatii despre program si in statiile de metrou si autobuz din Bucuresti, precum si in statiile de autobuz din 10 orase ale tarii. 

"Chiar daca tinerii, acum, in Romania, au noi oportunitati, in special in domeniul IT, dar si in zone productive, trebuie si se poate face mai mult, iar programul pe care astazi il lansam (...) este un program foarte clar si foarte simplu: 470 de milioane de euro, bani pusi la dispozitie de Comisia Europeana, pentru 400.000 de aplicanti tineri care vor primi consiliere, vor avea subventii pentru a-si gasi si a pastra un loc de munca platit decent si pe o perioada cat mai lunga de timp", a afirmat Ponta. 

La randul sau, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a remarcat ca implementarea programului a fost relativ scazuta in statele UE, in pofida faptului ca somajul in randul tinerilor este o problema stringenta la nivelul UE si el a adaugat ca este important ca programul sa fie cunoscut, mediatizat, in randul tinerilor. 

Programul se va desfaura pana in 2018, iar Romania se alatura altor trei tari, respectiv Finlanda, Letonia si Portugalia, care l-au lansat.