Ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala au fost mentinute la nivelul BBB+, dar cu perspectiva negativa, calificativul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F2, iar ratingul de sprijin la nivelul 2. Ratingul de viabilitate al BCR nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. 

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) si cel de sprijin sunt stabilite in functie de sprijinul posibil din partea proprietarului BCR, Erste Group Bank. Ca subsidiara importanta a Erste, Fitch ar stabili ratingurile IDR ale BCR cu o treapta sub nivelul celor ale companiei mama (A-, cu perspectiva negativa).

Ratingul BCR este insa constrans de plafonul de tara al Romaniei, respectiv BBB+.  Revizuirea perspectivei la negativa este determinata de retrogradarea ratingului de viabilitate al Erste, de la nivelul a- la bbb+. 

Decizia Fitch privind perspectiva ratingului BCR tine seama de probabilitatea de a retrograda ratingul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, BBB+, la sfarsitul acestui an sau in primul trimestru din 2015, cand ratingul de sprijin ar putea fi retrogradat la nivelul 5. La acel moment, este probabil ca ratingul BCR pentru datoriile pe termen lung sa fie redus la nivelul BBB, se arata in comunicat. 

Este improbabil ca retrogradarea ratigului IDR al BCR la nivelul BBB sa determine si reducerea celui F2 pentru datoriile pe termen scurt. 

Fitch considera ca BCR continua sa aiba o importanta strategica pentru grupul Erste, in pofida performantelor scazute ale pietei din Romania, avand in vedere concentrarea Erste pe regiunea Europa Centrala si de Est (ECE), integrarea puternica in grup si sprijinul acordat pana acum bancii din Romania.