Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat miercuri preluarea Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta. 

Tranzactia, ale carei detalii financiare nu au fost facute publice, urmeaza sa fie finalizata in prima jumatate a anului viitor. 

Plasarea sub supraveghere a calificativelor Bancii Transilvania reflecta "posibilitatea ca achizitia Volksbank Romania sa modifice semnificativ profilul financiar al BT, ca urmare a marimii portofoliului de active al Volksbank, egal cu 43% din valoarea activelor BT la finele anului 2013", transmite Fitch. 

"Avand in vedere ca detaliile financiare si termenii acordului nu au fost dezvaluiti, in prezent, nu se poate determina cu exactitate daca tranzactia va avea un impact pozitiv sau negativ asupra profilului BT", noteaza agentia de evaluare financiara. 

Fitch acorda un calificativ 'BB-' pentru datoriile in valuta pe termen lung ale BT si un rating de viabilitate 'bb-'.  Agentia a confirmat la 'B' calificativul pentru datoriile pe termen scurt al BT si a anuntat ca ratingul de sprijin al bancii nu este afectat de masura de punere sub supraveghere a calificativelor. 

Potrivit Fitch, calificativele BT ar putea fi retrogradate in cazul in care situatia financiara a bancii va fi afectata negativ de preluarea Volksbank Romania, in principal din cauza nivelului ridicat de credite neperformante al acesteia din urma (34% din totalul imprumuturilor fata de 15% raportat de BT), al raportului ridicat intre imprumuturi si depozite (256% fata de 76% in cazul BT) si al profitabilitatii scazute.  Pe de alta parte, in cazul in care parametrii financiari ai BT nu se inrautatesc vizibil in urma achizitiei, iar calitatea activelor si capitalizarea bancii se stabilizeaza, ratingurile ar putea fi imbunatatite, se arata in comunicat. 

Calificativele grupului austriac Volksbank nu vor fi afectate in urma tranzactiei cu BT, deoarece vanzarea subsidiarei din Romania era inclusa in programul de restructurare al grupului.