De departe cele mai controversate plante sunt cele din specia Difenbachia, originare din tarile tropicale. Horticultorii spun ca acestea au o seva extrem de toxica, folosita in unele locuri chiar si la  prepararea otravurilor pentru sobolani.
 
''Sunt substante pe baza de rafite, vorbim de oxalati de Ca. Ingererea poate duce la inflamatii, convulsii, probleme digestive, chiar deces'', explica conferentiar dr. Florin Toma de la Facultatea de Horticultura USAMV Bucuresti.

Au patit-o parintii unei fetite care povestesc cat de putin a lipsit sa isi piarda copila: "A pus o bucata de frunza din acesta planta in gura si limba ei s-a umflat pana la punctul de sufocare'.'

La fel de periculoase pot fi plantele colocasia, filodendronul, leandrul, edera, crinul pacii, anumite specii de aloe, craciunita, dar si banalul ficus. Horticultorii propun ca aceste flori de apartament sa fie vandute numai daca sunt insotite de avertismente speciale. Cu atat mai mult cu cat se gasesc la liber in florarii si hipermarket-uri.

Dar cine sa o impuna? Cei din Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului arata cu degetul spre Ministerul Agriculturii, institutie care reglementeaza importul si productia de plante ornamentale. Raspunsul este insa unul naucitor: "Atata timp cat sunt ca plante ornamentale este clar ca nu sunt de mincare si nu cred ca este necesar sa se scrie pe etichete ca ele contin substante toxice", a fost raspunsul Paulei Craioveanu, consilier in Ministerul Agriculturii.

Pana cand autoritatile vor invata ca trebuie sa isi puna in garda cetatenii, nu ar strica sa va informati inainte sa cumparati o planta, oricat ar fi aceasta de frumoasa.