“România şi Kuwait au potenţialul de a-şi dezvolta parteneriatul inclusiv din perspectiva calităţii de hub-uri regionale. Poziţia şi rolul României în această zonă a Europei şi poziţia Kuwaitului în zona Golfului sunt argumente importante de care pot profita companiile din ambele ţări', a declarat Oprea, citat în comunicat.

Ministrul român a prezentat cadrul macroeconomic favorabil investiţiilor şi nivelul înalt de calificare a specialiştilor din IT, ceea ce atrage proiecte competitive.

Oficialii KIA şi-au exprimat interesul de principiu pentru oportunităţile de investiţii din România, inclusiv în proiecte PPP, piaţa de capital sau în domeniul imobiliar.

Autoritatea de Investiţii din Kuwait (Kuwait Investment Authority - KIA) este cel mai vechi fond suveran din lume, fiind înfiinţat în 1953. KIA este responsabilă pentru gestionarea Fondului general de rezervă din Kuwait (GRF) şi a Fondului generaţiilor viitoare (FGF), precum şi a altor fonduri încredinţate de către ministrul de finanţe.

În 2018, volumul schimburilor comerciale a fost de 60,58 milioane de dolari, din care 60,29 milioane dolari export românesc. Faţă anul 2017, s-a înregistrat o creştere a exportului de 17,52%.

În primele 3 luni ale anului 2019, volumul schimburilor comerciale a fost de 18,04 milioane de dolari, din care 17,91 milioane de dolari export românesc. Faţă perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat o creştere a exportului de 5,96%.