Astfel, Fondul Proprietatea, care deţine 20% din companie, a cerut "aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acţionarilor aferent anului 2017 sub formă de dividende", precum şi "aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 de lei către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii, din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezervele din reevaluare", scrie Agerpres.

Dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va acumula cu cel distribuit din profitul net aferent anului 2017, potrivit sursei citate.

Plata dividendelor către acţionari se va face în maximum 60 de zile calendaristice de la data Adunării Generale a Acţionarilor (17 mai 2018).

Profitul obţinut anul trecut de Hidroelectrica este cel mai bun din istoria companiei, declara, în luna martie, Bogdan Badea, directorul general al companiei.

"Potrivit rezultatelor neauditate, estimăm un profit brut de 1,6 miliarde de lei, cel mai bun de până acum în istoria companiei. Rezultatul s-a datorat disponibilităţii hidroagregatelor şi controlului pe costuri. Producţia a fost de 14 TWh, faţă de 14,5 TWh prognozat. A fost un an sub media multianuală din punct de vedere hidrologic", a spus Badea, citat de Agerpres.

Guvernul a aprobat în 2013 o strategie de privatizare a Hidroelectrica prin listarea la bursă a 15% din acţiuni. Ulterior, Guvernul şi-a propus listarea a 10% din companie. Hidroelectrica a fost în insolvenţă între anii 2012 şi 2016.

Totodată, în februarie, Guvernul adoptat un memorandum prin care companiile de stat vor acorda acţionarilor dividende în valoare de cel puţin 90% din profitul pe anul trecut.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea, 20%.