Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat Prospectul referitor la oferta publica secundara a Fondul Proprietatea S.A. cu privire la vanzarea partiala a actiunilor sale detinute in OMV Petrom S.A. (sub forma de actiuni si certificate de depozit globale) si admiterea la listare a GDR-urilor reprezentand actiuni ale OMV Petrom S.A. pe Lista Oficiala a UK Financial Conduct Authority si la tranzactionare pe piata principala pentru valori mobiliare listate a London Stock Exchange”, se arata in document.

Valoarea ofertei este de pana la 3.641.100.108 de actiuni (reprezentand aproximativ 6,4% din capitalul social al societatii), sub forma de actiuni si certificate globale de depozit care reprezinta actiunile ('GDR-uri'), unde un GDR reprezinta 150 de actiuni.

Pretul maxim al ofertei este de 0,244 lei per actiune si de 9,16 dolari per GDR ('pretul maxim') pentru investitorii de retail. Pretul final al ofertei ar urma sa fie anuntat in data de 14 octombrie 2016, reprezentand prima zi lucratoare care urmeaza expirarii perioadei de subscriere.

Perioada de subscriere este 6 zile lucratoare, incepand cu data de 6 octombrie 2016 si pana in data de 13 octombrie 2016.

In cadrul ofertei, Goldman Sachs International va actiona ca Sole Global Coordinator si ca Joint Bookrunner al tranzactiei, iar Banca Comerciala Romana, Erste Group si WOOD & Company vor actiona ca Joint Bookrunners.

Intr-o informare din 23 septembrie, Fondul Proprietatea a anuntat ca va demara o vanzare partiala a participatiei detinute in OMV Petrom, prin intermediul unei oferte publice privind atat actiuni, cat si Certificate de Depozit Globale (Global Depositary Receip - GDR, n.r.), oferta urmand sa fie incheiata in trimestrul 4 al acestui an.

“Oferta va fi constituita doar din actiunile detinute de Fond. Compania nu va face o majorare de capital in legatura cu oferta publica si nu va primi niciun venit din aceasta. Actiunile si GDR-urile vor fi oferite catre investitori persoane fizice si investitori institutionali in Romania prin intermediul unei oferte publice (...) Reducerea partiala a participatiei Fondului in OMV Petrom S.A. are in vedere cresterea numarului actiunilor libere la tranzactionare ('free float') ale Companiei”, se arata in document

Potrivit sursei citate, Fondul detine, la acest moment, aproximativ 19% din capitalul social emis al Societatii (reprezentand 22,87% din NAV-ul Fondului la 31 August 2016 si urmareste cresterea lichiditatii actiunilor Societatii si, in acelasi timp, sa ramana un investitor pe termen lung dedicat dezvoltarii cu succes a Societatii.