Relocarea programatorilor face parte dintr-un plan al companiei, inregistrata in Elvetia, de a nu avea mai mult de 20% din forta de munca intr-o singura regiune geografica, a declarat directorul general al companiei, Dmitri Losinin, intr-un interviu pentru Bloomberg, preluat de Mediafax.

Clientii din SUA si Europa au cerut companiei sa reduca expunerea fata de cele doua tari, a spus el.

Luxoft s-a dezvoltat folosind programatori din Rusia si Ucraina, mai ieftini decat cei din Vest, pentru a furniza servicii clientilor, printre care bancile Deutsche Bank si UBS, precum si producatorul auto Ford Motor.

Actiunile companiei au crescut pe bursa din SUA de peste doua ori in sase luni de la listarea companiei in iunie 2013. Cotatia a scazut puternic in februarie, in contextul tulburarilor din Ucraina.

Furnizorul de servicii software are circa 7.500 de angajati, din care 49% in Rusia si 29% in Ucraina, potrivit datelor de la sfarsitul lunii martie.

Programatorii care vor fi mutati din cele doua tari ar putea ajunge in Bulgaria, Polonia si Romania, unde compania isi extinde birourile si are nevoie de mai multi specialisti, a spus Losinin. In plus, compania ar putea face angajari in Vietnam, unde exista forta de munca bine pregatita.

"Este vorba numai de incredere, nu au existat probleme in activitatea noastra", a afirmat el. Luxoft avea de mai mult timp planuri pentru "echilibrarea" prezentei intre tari, dar criza din Ucraina a accelerat implementarea acestora.

Luxoft are birouri in trei orase din Ucraina - Kiev, Odesa si Dnipropetrovsk. In Kiev au avut loc proteste de amploare o perioada indelungata, in timp ce in Odesa au murit peste 40 de oameni, la inceputul lunii mai, in ciocniri intre separatistii prorusi si sustinatorii guvernului de la Kiev.

Compania Epam Systems, de asemenea furnizor de servici IT pentru companii, a informat la 1 mai ca se extinde in unele tari, inclusiv Polonia, pentru a reduce riscurile legate de Ucraina. Luxoft are birouri in Cipru, Bulgaria, Germania, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Elvetia, Ucraina, Marea Britanie, SUA si Vietnam. In Romania, compania are peste 800 de angajati.