"Noi luam foarte in serios acest aspect pentru ca Romania raporteaza un numar foarte mare comparativ cu standardele pe care noi le folosim in Europa, in special pe medie si joasa tensiune, de 20 kW si de 6 kW. Noi nu concentram numai pe furturi, ci pe pierderi. Valoarea pierderilor inregistrate in cantitatea de energie distribuita in 2014 este de 1,148 GWh, adica 11,43% din energia intrata in conturul energetic al CEZ Distributie. Valoarea financiara aferenta este de 231.930.440 lei, din care 41.249.879 lei aferente pierderilor comerciale", a explicat el.

Pana la finalul lunii iunie au fost verificate 18.651 de locuri de consum la nivelul regiunii Oltenia, din care in 1.852 de situatii au fost constatate suspiciuni de sustragere a energiei electrice. 

Pe de alta parte, Martin Zmelik a precizat ca grupul nu cauta un cumparator si nu poarta discutii pentru a vinde afacerile cu energie eoliana din Romania, potrivit Agerpres. Ceea ce facem noi acum este sa ne consolidam activitatea. Sigur, daca cineva ne abordeaza si vrea sa discutam este un principiu de afaceri sa discuti, dar pentru moment nu ne aflam in discutii, a spus el.

El sustine ca nu se asteapta sa vada tranzactii semnificative pe piata energiei in perioada urmatoare. 

"2015 este inca un an in care vedem o scadere semnificativa pe portofoliul de energie regenerabila, in principal pentru ca nu am primit inca certificatele verzi pentru Cogealac si Fantanele (parcuri eolienie n.r.). Acesta va fi principalul factor care va afecta rezultatele pentru 2015. Pe de alta parte, portofoliul pe partea de distributie a energiei este performant si suntem increzatori pentru 2015", a mai spus Zmelik.

Intrebat care ar trebui sa fie rata de profit in cazul companiilor din domeniul energiei si pentru cat timp ar trebui sa fie acesta garantata, Martin Zmelik a spus:

"In general exista o rata de rentabilitate specifica fiecarei activitati. In cazul distributiei, nivelul este reglementat de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie - n.r.) si este de 7,75% pentru capitalul investit. Este un business foarte reglementat si ai cumva garantat un venit pe termen lung. In sectorul energiei regenerabile este de sub 5%".

Legat de problema certificatelor verzi, CEO-ul CEZ a declarat: "Nu este rezolvata inca. A fost rezolvata din punct de vedere legislativ, legea a fost actualizata si a solutionat multe dintre problemele marilor investitori. Legea in sine ne da sperante ca CEZ va fi tratata pentru o perioada temporara ca si ceilalti investitori din piata si pe de alta parte ne da putin spatiu pentru a finaliza discutiile de la Bruxelles. Cazul nostru a mers in doua directii, o acreditare temporara pentru perioada in care am fost aici si asteptatea de la Bruxelles a notificarii finale pentru ajutorul de stat".

Intrebat daca sectorul eolian ar putea redeveni atractiv, Martin Zmelik a spus: "Cu nivelul actual al pretului certificatelor verzi, cu nivelul cotelor pentru certificate verzi si cu costul tehnologiei din acest moment, eu nu cred".

Legat de o intrare semnificativa pe piata de electricitate, CEO-ul CEZ nu crede ca am putea vedea o tranzactie semnificativa: " De ani nu am mai vazut tranzactii semnificative pe acest sector al electricitatii. A fost o oferta publica initiala, cea a Electrica, au fost investitori care au cumparat pachete de actiuni la distribuitori de energie, dar pe distributie nu este nicio intrare mare pe piata", a afirmat el.

De asemenea, despre plata facturilor prin intermediul canalelor electronice, Zmelik a spus: "Din punctul meu de vedere canalele electronice de plata reprezinta viitorul si cred ca Romania are un mare potential de a le folosi, in special in zonele rurale. Acesta este una dintre directiile pe care le promovam. Canalele fizice sunt mult mai costisitoare decat cele electronice".