"Compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate", se arata intr-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources, citat de Mediafax.

In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta, afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.

Comunicatul mentioneaza ca Gabriel Resources nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj si ca isi mentine angajamentul "ferm" de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana.

Presedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, citat in comunicat, spune ca spera ca va fi gasita o rezolvare amiabila a problemei, fara sa fie nevoie sa apeleze la arbitraj international.

"Speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoia de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasa mondiala, in beneficiul Romaniei si al tuturor partilor implicate. Suntem ferm angajati in dezvoltarea Proiectului si, in general, in lansarea unei industrii miniere moderne in Romania. Suntem in continuare siguri ca prin construirea minei utilizand tehnologii de ultima generatie ii vom convinge pe toti cei care au ingrijorari, atat nefondate cat si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru intreaga tara. Suntem gata sa cooperam cu Romania, pentru atingerea acestui obiectiv", afirma Henry.

Gabriel Resources arata in comunicat ca in ultimii 15 ani a investit sume "semnificative" in dezvoltarea proiectului, iar in prezent nu exista nicio certitudine cu privire la procedurile care sa duca la autorizarea acestuia.

"In caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare pentru un parcurs clar si solid de progres in autorizarea si constructia proiectului, sau daca Romania nu ia masuri concrete pentru a ajunge la o astfel de intelegere amiabila, grupul Gabriel este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin incalcari ale tratatelor din catre Romania. De asemenea, grupul Gabriel isi rezerva dreptul de a urma alte cai de remediere disponibile", se spune in comunicat.

Pe de alta parte, autoritatile romane au intarziat "persistent" si "nejustificat" procesul de autorizare a proiectului de la Rosia Montana, care acum a devenit victima a conflictelor politice din Romania. Gabriel Resources sustine ca tratamentul aplicat de autoritatile romane nu a fost in conformitate cu tratatele internationale de protectie a investitiilor semnate de Romania.

Informatii privind o posibila actiune a Gabriel Resources la Curtea de Arbitraj au aparut in presa canadiana inca de anul trecut. Publicatia canadiana The Globe and Mail scria in mai 2014 ca Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.

Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana.

Actionarii Gabriel Resources sunt holdingul Electrum Global (16%), investitor in industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, cunoscut in principal pentru afaceri cu diamante in Africa, gigantul minier Newmont (13%), fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman si fondul de hedging Paulson & Co. (10%), controlat de miliardarul american John Paulson. Actiuni reprezentand 26% din capitalul companiei sunt flotate liber pe bursa.