Aceasta după ce, luni, surse din sectorul energetic citate de Agerpres au declarat că ExxonMobil negociază cu Lukoil şi PGNiG vânzarea participaţiei din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

"Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă", a scris Popescu pe reţeaua de socializare.

De asemenea, el şi-a exprimat dorinţa ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata acest perimetru.

"Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru", a subliniat ministrul.

Citește și: Echipele OMV şi ExxonMobil de exploatare a gazelor din Marea Neagră, desfiinţate. Proiectul, aproape să eșueze din cauza incoerenţei autorităţilor

Și premierul Ludovic Orban a vorbit, luni seară, despre intenţia Exxon Mobil de a vinde participaţia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagră, precizând că ar putea exista un consorţiu format din Romgaz, OMV Petrom şi o altă firmă care să facă o ofertă.

”Exxon, din toate informaţiile pe care le avem, se pare că a decis să testeze vânzarea participaţiei de 50% pe care o aveau la acest proiect (Neptun Deep – n.r). De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi, dar, dacă ne uităm la OUG 114 şi la bulibăşeala privitoare la legislaţia rivitoare la taxarea exploataţilor offshore şi la toate promisunile neonorate făcute de guvernările PSD şi la schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului putem să făsim un răsuns la aceste decizii. Ne dorim un partenr – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre, UE, NATO. Nu putem hotărî noi”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban.

Premierul a precizat că nu s-a luat o decizie de vânzare către Lukoil.

Americanii de la ExxonMobil negociază cu ruşii de la Lukoil

Surse din sectorul energetic au declarat, luni, că americanii de la ExxonMobil negociază cu ruşii de la Lukoil şi cu polonezii de la PGNiG vânzarea participaţiei de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagră.

"Exxon se află în discuţii cu cele două companii. Discuţiile cu Lukoil sunt mai avansate", au precizat sursele menţionate.

Pe 19 noiembrie, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, declara că societatea analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

"Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două", a susţinut oficialul Romgaz.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, afirma în acele zile că Romgaz ar trebui să analizeze oportunitatea de a prelua participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii se vor retrage.

"O să am o discuţie săptămâna viitoare cu Romgaz separat, să fie mai activ în piaţă, mai activ în Marea Neagră. Că tot există zvonuri privind retragerea Exxon, mi-aş dori ca Romgaz să analizeze oportunitatea şi să încerce să intre în acest consorţiu. Cred că a venit momentul ca societăţile româneşti viabile, aşa cum este Romgaz, să facă acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima dată: îmi doresc ca Romgaz să intre în proiectul din Marea Neagră", a spus ministrul, în data de 15 noiembrie, la conferinţa Focus Energetic.

Zăcământul Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 mld. metri cubi de gaze

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

În 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 km2 cu adâncimi ale apei care variază între 100 și 1.700 metri.

Peste 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în explorare și evaluare în blocul Neptun între 2008 și 2016. Activitățile de explorare au inclus și două campanii de achiziție de date 3D precum și două campanii de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate.

În 2012, Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat existența unui zăcământ de gaze naturale. În ianuarie 2016, s-a încheiat cu succes a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate. Majoritatea dintre ele au descoperit acumulări de gaze naturale.

În 2017, s-au desfășurat activități intense de inginerie în vederea unei potențiale decizii finale de investiție.

În 2019, după adoptarea OUG 114 și după mai multe negocieri eșuate cu Guvernul de la acea vreme, OMV Petrom și ExxonMobil, companii care deţin licenţele pentru perimetrele de exploatare cu cele mai mari zăcăminte din platforma românească, au reevaluat decizia de a explotatare a gazelor. OMV Petrom a anunțat că amână investiția, în timp ce Exxon a decis să vândă licența.

Există însă şi companii care au anunţat deja că investesc în continuare. Cei de la Black Sea Oil & Gas a anunţat că planul lor de 400 de milioane de dolari merge înainte pentru exploatarea offshore a gazelor şi petrolului.