"Acordul are o importanta istorica atat in ceea ce priveste promovarea relatiilor reciproc avantajoase dintre cele doua companii, cat si pentru extinderea cooperarii Gazprom cu comunitati financiare din Italia si din intreaga Europa", se arata in comunicatul Gazprom.

Andrei Kruglov, directorul departamentului Economic al Gazprom, si Gianfranco Bisagni, directorul departamentului de Investitii al UniCredit Bank, au reprezentat cele doua companii.

Semnarea acordului dintre Gazprom si UniCredit vine in contextul in care, luni, Rusia a decis sa renunte la realizarea gazoductului ruso-italian South Stream, din cauza opozitiei Bulgariei.

Gazprom detinea 50% din South Stream Transport, care urma sa construiasca gazoductul. Ceilalti actionari erau grupul italian Eni, cu o participatie de 20%, EDF din Franta si Wintershall din Germania, fiecare cu o participatie de cate 15%.

Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria si Slovenia.

Comisia a apreciat ca aceste intelegeri incalca legislatia Uniunii Europene, care stipuleaza ca gazoductele nu pot apartine companiilor care se ocupa cu extractia gazelor naturale.