"Cred ca vom putea merge mai departe cu acest caz intr-o perioada relativ scurta. Este foarte important ca toate companiile din Europa sa se ghideze dupa acelasi set de reguli si aceleasi eforturi in implementarea lor", a declarat Vestager intr-un interviu pentru Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Comisia Europeana a inceput in 2012 o ancheta pentru a verifica daca Gazprom abuzeaza de pozitia dominanta pe piata europeana pentru a impiedica aprovizionarea din alte surse si pentru a taxa clientii incorect, insa actiunea a fost intarziata de declansarea conflictului dintre Rusia si Ucraina.

In cazul in care UE va aduce acuzatii formale impotriva Gazprom, este probabil ca autoritatile de la Moscova sa interpreteze gestul ca pe un act de agresiune, in contextul in care Rusia se confrunta deja cu impactul sanctiunilor economice impuse de catre statele din Vest si al scaderii pretului petrolului.

Daca grupul rus este gasit vinovat, ar putea fi amendat cu pana la 10% din veniturile anuale.

Relatiile dintre UE si Rusia au fost tensionate in ultimul an, ca urmare a conflictului dintre Moscova si Kiev, liderii Occidentului impunand sanctiuni economice, inclusiv pentru Gazprom, in criza ucraineaza.

Pe de alta parte, Gazprom a tinut pe jar Europa anul trecut, cand a suspendat livrarile de gaze catre continent, prin Ucraina. Pe fondul acestor tensiuni, CE a obligat Bulgaria sa suspende constructia gazoductului South Stream, pe care Gazprom il realiza impreuna cu mai multe companii energetice europene si care urma sa transporte gazele rusesti spre Europa, ocolind Ucraina.