Aceste sume au tranzitat printr-o retea “opaca si secreta” formata din 1.600 de filiale in paradisuri fiscale, sustine documentul publicat in plin scandal declansat de dezvaluirile din 'Panama Papers', scrie Agerpres.

In acelasi timp, aceleasi intreprinderi au fost totusi 'principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor' americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garantii asupra imprumuturilor sau ajutoare federale directe, indica raportul.

“Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat in paradisuri fiscale ar fi trebuit sa fie utilizate pentru combaterea saraciei si reconstruirea infrastructurilor in SUA si nu sa fie disimulate in centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman”, afirma Raymond Offenheiser, presedintele Oxfam America, citat intr-un comunicat.

Potrivit raportului, Apple figureaza in fruntea intreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscala si ar fi stocat 181 de miliarde in paradisuri fiscale, urmata de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) s.a.

Potrivit cifrelor citate in raportul Oxfam, evaziunea fiscala a companiilor multinationale ar costa 111 miliarde de dolari finantele publice americane si priveaza de asemenea tarile sarace de 100 miliarde din incasarile fiscale.