"Acestea nu sunt active strategice pentru noi. In ultimii ani ne-am concentrat in principal pe explorarea si dezvoltarea de zacaminte de petrol si gaze...Acest lucru ne-ar putea determina sa luam decizii cruciale cu privire la viitorul activelor din sectorul downstream amplasate in Europa. Am putea sa le punem intr-o singura companie europeana care sa fie cotata la bursa sau chiar, pe termen mediu, vanzarea unei parti sau in intregime", a declarat Vagit Alekperov pentru RBC.ru.

In Romania, in urma cu un an, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari.

Luna trecuta insa, Curtea de Apel Ploiesti a decis ca inculpatii din dosarul de spalare de bani in care a fost trimisa in judecata compania Petrotel Lukoil Ploiesti scapa definitiv de masura preventiva a controlului judiciar.

"Speram ca curtea va fi obiectiva si va lua in considerare toate faptele. Insa cel mai important lucru este ca toate restrictiile cu privire la libertatea de miscare atat pe teritoriul Romaniei cat si peste hotare au fost ridicate", a spus Vagit Alekperov.

Lukoil este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.