Gazprom a inregistrat o scadere a profitului la 6 miliarde de dolari, de la 10,2 miliarde de dolari in primul trimestru din 2013, informeaza Bloomberg.

Compania a oprit furnizarea de gaze naturale catre Ucraina in luna iunie, din cauza datoriilor de 1,45 miliarde de dolari acumulate de guvernul ucrainean pe parcursul anului 2013. Potrivit Gazprom, suma datorata de Ucraina se ridica in prezent la 5,3 miliarde de dolari, dupa ce a crescut pretul gazului livrat Ucrainei in luna aprilie.

Kievul a declarat ca nu recunoaste aceasta datorie, intrucat majorarea pretului este nejustificata. Totodata, Gazprom a inregistrat o pierdere de 172 de miliarde de ruble (4,63 miliarde de dolari) din cauza deprecierii monedei nationale.

Rezultatele din primul trimestru marcheaza "inceputul unui an care nu va fi usor", au afirmat analistii Gazprombank, a treia mare banca din Rusia. Ei au explicat ca, desi deprecierea rublei poate compensa scaderea preturilor de export, cel mai important factor negativ ramane conflictul cu Ucraina.