In perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenita ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioara celei convenite si a falsificat documente, potrivit unei decizii luate vineri de judecatorul Julian Flaux.

In urma acestei inselatorii, compania a obtinut un castig de aproximativ 40,1 milioane de dolari. 

Glencore va face apel la aceasta decizie.

"Evenimentele au avut loc in urma cu 20 de ani, iar angajatii din perioada respectiva au plecat demult din companie", a anuntat Glencore.

Glencore a livrat circa un sfert din titeiul importat de Petrol Export Import (Petex) in numele a doua firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a aratat Flaux. 

Frauda a fost dezvaluita de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex in 2002 si a informat ca in cazul a 32 de transporturi calitatea titeiului nu era cea care ar fi trebuit sa fie, a precizat Flaux.  El a respins argumentul Glencore potrivit caruia reprezentantii Petex aveau cunostinta de ilegalitate, el afirmand ca doi fosti traderi ai Marc Rich & Co, care au depus marturie in proces, au fost martori duplicitari, interesati sa minimalizeze rolul avut in frauda. 

Disputa a fost obiectul a doua proceduri de arbitraj, pe parcursul a peste 10 ani. 

Petrom a intentat procesul impotriva Glencore, in Marea Britanie, in anul 2008. 

Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat in 2013, a fost trader international de marfuri, manager de fonduri de investitii si om de afaceri. Este cunoscut pentru faptul ca a fondat Glencore si pentru ca a fost pus inculpat in Statele Unite pentru acuzatii la nivel federal de evaziune fiscala si tranzactii ilegale cu titei cu Iranul. In momentul inculparii, Rich se afla in Elvetia si nu s-a mai intors in SUA. Rich a beneficiat de o gratiere controversata din partea presedintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, in ultima zi de mandat a acestuia.