Ministrul Maria Grapini a declarat, marti, presei, la Targu Mures, ca "toate pedepsele pentru evaziune fiscala trebuie majorate" prin noul Cod al insolventei, aceasta fiind propunerea sa pentru noul Cod, care urmeaza sa fie pus in dezbatere publica.

"Nu o sa vorbesc despre pedepse, pentru ca in dezbatere publica o sa fie pus in integralitate Codul Insolventei, dar clar se inaspresc pedepsele pentru ca - aceasta a fost si o propunere a mea - toate pedepsele pentru evaziune fiscala trebuie majorate. Daca dezbaterea este in august, atunci conform procedurilor poate intra in vigoare si Codul Insolventei spre sfarsitul anului. Pana la urma, noi trebuie sa intelegem ca avem doua variante: conformare voluntara, ceea ce este foarte bine, dar trebuie si aceste masuri, care in toata lumea se iau, pe evaziune fiscala", a sustinut Grapini, citata de Mediafax.

Ministrul a adaugat ca, in opinia sa, evaziunea fiscala in Romania a crescut, ajungand la aproape 30 la suta, tocmai pentru ca "de-a lungul anilor legea nu a fost suficient de exigenta".

Grapini a spus ca "au dreptate" investitorii privati care sustin ca ar fi fost jefuiti cu 10 miliarde de euro din cauza Legii insolventei, iar trei lucruri care au fost reclamate sunt cuprinse in Codul insolventei, al carui proiect a fost finalizat.

"Primul - termenele foarte lungi, de trei ani, in care firmele mureau, aveau costuri foarte mari. De altfel, trebuie sa ne aliniem la Directiva Europeana de Small Bussines Act, ca iesirea din piata sa fie usoara, nu cu costuri si nu cu perioada indelungata. Un alt lucru reclamat la Legea insolventei era ca erau insolvente trucate si atunci mureau nevinovati, sa zic asa, in jurul celui care isi crea insolventa, si aici Codul insolventei prevede extrem de exigent o auditare pe trei ani inapoi, pentru a vedea daca insolventa n-a fost trucata. Va fi si o corelare de modificare a Legii 31 ca sa atraga raspunderea celui care a administrat afacerea. Si, sigur, la Codul insolventei vrem sa scurtam perioada, dorim sa facem cercetarea daca nu a fost o insolventa trucata", a spus ministrul.

Ea a adaugat ca ultimul aspect mai trebuie sa fie corelat "cu documentele de plata in piata, foarte reclamate de intreprinzatori".

"Practic, biletele la ordin nu au nicio valoare, s-au creat extrem de multe arierate si firmele nu-si mai pot recupera (banii - n.r.) pentru ca practic banca nu ia nicio masura daca un intreprinzator are sute de bilete de ordin care la data scadentei nu au bani. Am propus aici Asociatiei Bancilor, in colaborare cu mediul privat, ca intreprinzatorului care are bilet la ordin depus in banca si nu are banii sa nu i se mai elibereze formulare de bilete la ordin pentru a nu intoxica piata", a spus Grapini.