Grupul OMV apreciaza ca valoarea tuturor lucrarilor de decontaminare sunt evaluate la 2,46 miliarde lei (542 milioane euro).

”Pana la acest moment, in baza Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, OMV AG a solicitat statului roman rambursarea catre OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urma in legatura cu decontaminarea unor situri poluate istoric (inainte de privatizarea Petrom) si cu abandonarea unor categorii de sonde, in valoare de aproximativ 86 milioane euro. Incepand cu anul 2009, OMV AG a solicitat in nenumarate randuri rambursarea acestor cheltuieli, insa, pana la acest moment, statul roman a rambursat aproximativ 18 milioane euro. Avand in vedere ca pentru anumite cereri de rambursare in valoare de 34 milioane euro (153 milioane lei) nu au fost identificate solutii in baza contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de disputa (notice of dispute)”, au declarat reprezentantii OMV Petrom, potrivit News.ro.

De la momentul depunerii acestei notificari, conform contractului de privatizare Petrom, OMV AG si statul roman au avut la dispozitie 180 de zile pentru a solutiona pe cale amiabila acest diferend.

“In ciuda eforturilor, nu a fost identificata o solutie amiabila; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusa la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris”, adauga oficialii OMV Petrom.

Potrivit Anexei P la contractul de privatizare Petrom, precum si principiilor europene conform carora poluatorul plateste, costurile remedierii poluarii cauzate inainte de privatizare (poluarea istorica) vor fi rambursate de catre statul roman, in conditiile indeplinirii anumitor cerinte.

Motivatia consta in faptul ca statul roman, prin companiile detinute, a exploatat zacaminte petroliere timp de peste 50 de ani.

Practic, OMV Petrom actioneaza ca un agent de decontaminare in numele statului roman, platind pentru operatiunile de decontaminare, valoarea acestor costuri urmand sa fie recuperata de la statul roman.

”OMV Petrom a actionat si continua sa actioneze in vederea remedierii mediului afectat de poluarea istorica, pentru a asigura respectarea obligatiilor privind protectia mediului asumate de catre statul roman cu ocazia aderarii la UE, precum si a obligatiilor stabilite de autoritatile de mediu din Romania prin programele de conformare”, precizeaza reprezentantii companiei petroliere.

Suma de 2,459 miliarde lei reprezinta "sume recuperabile de la statul roman" din situatiile financiare ale OMV Petrom pentru anul 2016.

Suma de aproximativ 2,46 miliarde lei (aproximativ 542 milioane euro) din situatiile financiare reprezinta valoarea estimata prezenta a intregii creante asupra statului roman (inclusiv cererile nerambursate inca). Aceasta valoare include si lucrarile viitoare care urmeaza sa fie efectuate de catre companie si care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele pana in 2034”, adauga oficialii OMV Petrom.

Ei spun ca rambursarea acestor cheltuieli se va solicita statului roman progresiv, pe masura ce lucrarile vor fi finalizate.

Petrom a fost vanduta de statul roman in anul 2004. Din privatizarea Petrom, statul roman a incasat 669 milioane euro pentru 33% din actiuni, iar ulterior Grupul OMV a realizat o majorare de capital social de 830 milioane euro, de pana la 51%, valoarea totala a privatizarii ridicandu-se la 1,5 miliarde euro.

Investitiile totale ale OMV Petrom in Romania, de la privatizare pana in prezent, s-au ridicat la 12,8 miliarde euro.

OMV Petrom are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza, la Brazi, o centrala electrica de 860 MW si un parc eolian de 45 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom detinea, in Romania si tarile invecinate, 783 de benzinarii la sfarsitul lui 2016.

OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom are o valoare de piata de 18,23 miliarde lei (4,05 miliarde euro).