Reprezentantii MOL si INA se afla in conflict de o lunga perioada de timp si pe parcurs au mai aparut informatii referitoare la interesul grupului rus pentru INA.

Potrivit surselor, MOL este foarte aproape de vanzarea participatiei de aproape 50% detinuta la INA si ar renunta cu placere la aceasta.

Decizia finala va apartine premierului ungar Viktor Orban, dupa discutii cu oficiali ai Uniunii Europene.

Conducerea Gazprom asteapta un raspuns pana la sfarsitul acestui an, iar intr-un scenariu favorabil tranzactia ar urma sa fie realizata in 2015.

Pe langa participatia detinuta de MOL la INA, Gazprom ar vrea sa cumpere alte 19% din actiunile companiei de la guvernul croat, care ar ramane cu o detinere de 25% plus o actiune.

Nu este pentru prima oara cand apar in formatii privind interesul unui cumparator rus pentru INA. Dupa cea mai recenta adunare generala a actionarilor MOL, conducerea companiei ungare a sugerat ca nu este multumita de ritmul negocierilor cu partea croata si ca, daca nu vor avea loc progrese suficiente, atunci ar fi dispusa sa vanda participatia.

Probabilitatea ca o terta parte, respectiv rusa, sa cumpere detinerea MOL la INA este amplificata de confirmarea, de catre Curtea Suprema din Croatia, a vinovatiei fostului premier croat Ivo Sanader intr-un caz de coruptie. Sanader a fost acuzat ca a luat mita de la MOL, pentru a se asigura in schimb ca reprezentanti ai grupului ungar obtin acces in conducerea INA.

Cazul arata importanta politica a subiectului in Croatia, dar reduce sansele unui acord amiabil privind viitorul INA.

Un cumparator rus, intr-o companie a unui stat UE, ar putea totusi sa nu fie cea mai buna idee, noteaza portfolio.hu, avand in vedere interventia rusa in Ucraina si sanctiunile occidentale impotriva autoritatilor de la Moscova.