Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca Alcatel-Lucent trebuie sa revizuiasca planul anuntat marti, care prevede concedieri de pana la 10.000 de angajati la nivel global in urmatorii doi ani si inchiderea unor birouri, urmand ca operatiunile sa se concentreze in jurul unui numar mai restrans de centre de afaceri.

In Franta, Alcatel-Lucent intentioneaza sa desfiinteze 900 de locuri de munca, sa inchida birouri si sa elimine alte 900 de posturi prin subcontractare si transferuri interne.

"Vrem sa reducem numarul de locuri de munca pierdute. (...) Cer ca proiectul sa fie revizuit", a spus Ayrault, miercuri, la un post de radio.

Reactia la planul Alcatel este cea mai recenta incercare a guvernului francez de a influenta masurile de restructurare ale marilor companii, intr-o perioada de crestere economica slaba si somaj ridicat.

O noua lege care ar trebui sa creasca flexibilitatea pe piata muncii asigura guvernului francez un rol in ratificarea programelor de concediere ale marilor companii, dupa ce acestea au negociat cu sindicatele, a declarat un purtator de cuvant al executivului.

Intr-un caz similar, PSA Peugeot Citroën a anuntat in iulie 2012 un plan de a concedia 8.000 de angajati si de a inchide o fabrica in Franta, dar guvernul a impus luni de negocieri, dupa care a avizat programul aproape fara modificari, dar cu angajamentul Peugeot de a-i ajuta pe fostii angajati sa-si gaseasca noi slujbe.

Opozitia guvernului ar putea determina Alcatel sa revizuiasca o parte din concedieri si sa accepte concesii mai mari in negocierile cu sindicatele. De asemenea, executivul ar putea forta compania sa vanda unele active sau divizii altor companii franceze, in incercarea de a pastra locuri de munca, a afirmat un director de la o companie telecom din Franta.

Investitorii au reactionat negativ la interventia premierului francez. Cotatia Alcatel-Lucent a scazut miercuri cu pana la 7,5%.