Inspectorii guvernamentali reclama majorarea ilegala, cu peste 20% din valoarea initiala, a valorii contractelor de achizitie publica si arata ca, in perioada verificata, la nivel acestor companii au fost incheiate un total de 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei.

Conform notei de control, CE Turceni a incheiat 32 contracte de sponsorizare pentru 458.949 lei, CE Craiova a incheiat 10 contracte pentru 1,68 milioane lei, iar CE Rovinari a incheiat 34 contracte pentru 16,9 milioane lei.

In aceeasi perioada, CE au incheiat 19 contracte pentru servicii de asistenta juridica in baza carora carora, pana in noiembrie 2012, au fost efectuate plati de 1,1 milioane lei.

Inspectorii mai arata ca, in perioada ianuarie 2010 - 31 mai 2012, societatile din care a fost constituita CE Oltenia au incheiat "un numar mare" de contracte cu Alpha Construct Drobeta-Turnu Severin (45 contracte de 82,1 milioane lei), Succes Nic Runcu, judetul Gorj (26 contracte de 41,4 milioane lei) si Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse Balteni (84 contracte 183,7 milioane lei), la care se adauga 9 contracte de 45,5 milioane lei incheiate de SNLO, in perioada iunie-octombrie 2012, cu Alpha Construct si Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse.

In perioada supusa controlului, au fost incheiate 58 contracte/contracte subsecvente/acte aditionale, prin care companiile care au format CE Oltenia au incheiat angajamente legale in cuantum total de 219,2 milioane lei, fara ca actele juridice sa fie supuse controlului financiar preventiv.

In cursul anului 2011, SNLO a suplimentat, prin act aditional, un contract cu 16.440 lei (33,59% din valoarea contractului initial), iar CE Rovinari a incheiat acte aditionale la trei contracte cu suplimentarea valorii cu 7,1 milioane lei, reprezentand peste 20% din valoarea initiala, toate fara aprobarea Ministerului Economiei.

"Prin suplimentarea valorii contractelor initiale cu peste 20%, fara aprobarea Ministerului Economiei, cu eludarea prevederilor legale, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse si Succes Nic Runcu, respectiv Expres Transport si Succes Nic Runcu", afirma inspectorii.

O alta concluzie este ca, desi legislatia interzicea companiilor de stat sa achizitioneze autoturisme in lipsa unei aprobari din partea Guvernului, aceste companii au facut astfel de achizitii.

Astfel, in perioada martie 2011-martie 2012, SNLO a incheiat cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse si firmele Succes Nic, Romferex Import-Export si Blasova contracte pentru inchirierea de autoturisme in valoare de 1,1 milioane lei, fara memorandumuri aprobate de Guvern.

Astfel de achizitii au fost contractate, in perioada iunie 2010-decembrie 2011, si de CE Rovinari cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse si Succes Nic, in valoare totala de 3,9 milioane lei, in timp ce CE Craiova achizitionat, in noiembrie 2011, un autoturism marca Volkswagen Touareg, in valoare de 35.750 euro, in baza unui caiet de sarcini in care au fost incluse cerinte tehnice specifice acestui tip de autoturism, de natura a restrictiona participarea unor operatori economici la procedura de atribuire.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.