Heineken vrea sa-si extinda astfel prezenta pe cea de-a treia mare piata a berii din lume, devenind numarul doi, cu o cota de piata de 19%, in urma liderului pietei, Anheuser-Busch InBev.

Pentru Kirin, tranzactia marcheaza iesirea de pe piata braziliana, dupa ce in 2011 a platit aproximativ 3,9 miliarde de euro pentru 12 producatori de bere.

Riscurile cu care se confrunta economia Braziliei si piata competitiva a berii si a bauturilor racoritoare au determinat iesirea Kirin din aceasta tara, unde anul trecut a inregistrat pierderi operationale de 284 milioane de reali.

Analistii estimeaza ca economia Braziliei va fi in recesiune si in 2017 dar Heineken a anuntat ca piata berii din aceasta tara este atractiva pe termen lung. Unii analisti apreciaza ca tranzactia este importanta deoarece astfel Heineken va fi un rival mai puternic al liderului pietei de bere din lume, AB InBev.

Tranzactia, care ar putea sa fie finalizata in primul semestru din acest an, urmeaza sa fie supusa spre aprobare autoritatilor de reglementare.

In decembrie, cel mai mare producator de bere din Japonia, Asahi Group Holdings, a anuntat ca va plati 7,3 miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari) pentru operatiunile Anheuser-Busch InBev din cinci state est-europene.

Anul trecut, gigantul Anheuser-Busch InBev a anuntat preluarea rivalului SABMiller cu suma de 104 miliarde de dolari, o tranzactie care va crea un gigant al pietei berii ce va domina 30% din piata mondiala de profil. Pentru a obtine aprobarea autoritatilor de reglementare, SABMiller a decis sa isi vanda operatiunile din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, activele fiind evaluate la cinci miliarde de dolari.

Printre brandurile scoase la vanzare se afla Ursus (Romania), Pilsner Urquell (Cehia), Tyskie (Polonia), Dreher (Ungaria) si Topvar (Slovacia). Asahi a cumparat deja brandurile SABMiller din Europa Occidentala - Peroni si Grolsch - pentru 300 de miliarde de yeni, si ar putea fi interesat de extinderea prezentei sale pe piata europeana.

Heineken detine in Romania patru fabrici, in Miercurea Ciuc, Targu Mures, Constanta si Craiova.