O metoda exotica si aparent riscanta, utilizata de obicei la computerele high-end destinate jocurilor, noua familie de servere Apollo a HP va utiliza racirea cu apa pentru reducerea energiei necesare alimentarii ventilatoarelor care previn supraincalzirea, a declarat Antonio Neri, directorul diviziei de servere a grupului, relateaza Bloomberg. 

"Nu exista asa ceva pe piata. Caldura din servere este absorbita intr-un mod unic", a spus Neri. 

Inovatia deschide calea pentru Hewlett-Packard sa vaneze comenzi pe un segment de piata de 4 miliarde de dolari unde nu a mai avut produse, a aratat Neri. 

Ca si alti producatori de computere, HP cauta modalitati de diversificare a ofertei, in fata concurentei ieftine din Asia, in timp ce clienti precum Google si Facebook recurg la utilizarea de echipamente proprii. 

Spre deosebire de computerele destinate jocurilor, care pompeaza apa in apropierea procesoarelor si cipurilor de grafica generatoare de caldura, noua tehnologie HP pastreaza apa departe de componentele scumpe care ar fi deteriorate de o simpla scurgere. In schimb, caldura este eliminata de la distanta, iar apa incalzita poate fi reutilizata in cladire, a explicat Neri. 

"Un singur pahar cu apa are o mai mare capacitate de absobtie decat o camera plina cu aer. Inginerii nostri au rezolvat ecuatia eficientei energetice", a adaugat oficialul companiei. 

Hewlett-Packard ofera o solutie unei probleme cu care se confrunta toti operatorii de centre de date, cea a costurilor electricitatii si ventilarii, mult mai mari decat pretul serverelor.