Din total, 908 milioane de lei merg către Ministerul Energiei, care deţine 80% din acţiuni, iar 226 milioane de lei, către Fondul Proprietatea, celălalt acţionar.

Suma distribuită este cu 10% mai mare decât cea acordată anul trecut.

În 2017, Hidroelectrica a avut rezultate financiare-record: 3,254 miliarde de lei lei cifra de afaceri şi 1,603 miliarde de lei profit net, realizat în condiţiile unui EBITDA de 69%.

“Rezultatele financiare excepţionale ale Hidroelectrica din anul 2017 ne permit să distribuim către acţionari cea mai mare sumă rezultată din dividende din istoria societăţii. Performanţa companiei este cu atât mai notabilă cu cât a fost obţinută, aşa cum ştim, într-un an cu hidraulicitate scăzută. Punem aceste rezultate pe seama planului eficient de contractare şi pe seama înţelegerii foarte bune a mecanismelor şi modului în care funcţionează piaţa de energie. Ne preocupă însă sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucură compania, astfel că am inclus în strategie diversificarea afacerilor, cu precădere în zona energiei verzi, fără a pierde însă din vedere şi alte oportunităţi", a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, citat în comunicat.

Producţia şi vânzările de energie din prima jumătate a lui 2018 prevestesc faptul că anul în curs va fi unul şi mai bun pentru Hidroelectrica, a mai spus el.

Compania a produs 9,345 TWh de la începutul anului, până la 30 iunie, cu circa 20% mai mult faţă de perioada similară a lui 2017, când au fost produşi 7,783 TWh.

"Astfel că ne aşteptăm să depăşim toate recordurile în materie de profitabilitate. Dincolo de hidraulicitatea mai bună, văd aceste performanţe ca rezultat al măsurilor strategice pe care managementul le-a implementat încă din 2017: a fost optimizată schema de personal, au fost regândite planurile de mentenanţă astfel încât să nu avem capacităţi retrase în perioadele de vârf", a continuat Badea.

Societatea are programate, pentru anul 2018, investiţii în valoare de 109 milioane de euro, cele mai consistente din istoria recentă a companiei.

În paralel cu acestea, Hidroelectrica intenţionează să reia în perioada imediat următoare finanţarea unora dintre obiectivele cu funcţiuni complexe viabile din punct de vedere economic, investiţii care au fost până acum blocate.