Cresterea cantitatii de energie produsa si livrata a sustinut majorarea veniturilor operationale, chiar si pe fondul influentelor negative induse de legislatie si a conditiilor de piata, potrivit Hidroelectrica. 

Compania precizeaza ca in acest an va plati 150 milioane de lei impozit pe constructii speciale. De asemenea, a fost afectata de faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a suplimentat cu 1,3 TWh cantitatea anuala de energie livrata pe piata reglementata, simultan cu diminuarea de la 125 lei la 115 lei/MWh a pretului de vanzare pe aceasta piata.

Totodata, pretul mediu de tranzactionare a energiei pe bursa de energie OPCOM a scazut cu 18% fata de anul trecut. 

Hidroelectrica a produs si livrat in intervalul ianuarie-august 12,3 TWh de energie.

Pentru intregul an, Hidroelectrica a bugetat o productie de 13,9 TWh, dar a reevalut-o in crestere, la 17 TWh de electricitate. 

"Daca Hidroelectrica nu ar plati 396 milioane de lei taxa pe apa uzinata, reprezentand cel mai inalt nivel al acestei taxe din Uniunea Europeana, daca Hidroelectrica nu ar plati taxa pe stalp de 150 milioane lei, daca Hidroelectrica nu ar pierde 220 milioane lei ca efect al livrarilor de energie pe piata reglementata, profitul companei ar fi de cel putin 1,8 miliarde lei, permitand astfel societatii sa finanteze toate investitiile in retehnologizarea capacitatilor de productie existente sau punerea in functiune a unor noi capacitati", a declarat in comunicat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. 

Producatorul de electricitate estimeaza ca va inregistra in acest an un profit brut de peste 1 miliard lei (225 milioane euro). Compania a avut in primul semestru un profit brut de 509 milioane de lei, in crestere cu 5,8% fata de castigul de 481 milioane de lei din primele sase luni din 2013.  Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.