"Tribunalul Bucuresti a respins ieri (miercuri, n.r.) si contestatia utimului trader de energie Alpiq RomIndustries. Contestatia a fost formulata impotriva masurii administratorului judiciar Euro Insol de neinscriere in tabelul creantelor a sumei de 527 milioane lei solicitata de Alpiq RomIndustries cu titlu de daune pentru denuntarea de catre administratorul judiciar a contractului de vanzare-cumparare energie electrica nr. 39 din 29.11.2004 incheiat cu Hidroelectrica. Pe 10 Aprilie 2013 Tribunalul Bucuresti a respins si contestatia Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane lei", se arata intr-un comunicat al administratorului judiciar. 

Astfel, toate cele 75 de contestatii au fost solutionate, ceea ce permite administratorului judiciar Euro Insol inregistrarea la Tribunalul Bucuresti a tabelului definitiv al creantelor impotriva debitoarei Hidroelectrica si ulterior a planului de reorganizare. 

"Ramane fezabil termenul de 26 iunie 2013 privind iesirea Hidroelectrica din insolventa", se mentioneaza in comunicat. 

Valoarea creantelor revendicate de cei 381 creditori insumeaza 5,4 miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei au fost recunoscute de catre administratorul judiciar. Suma de 1,1 miliarde lei a fost respinsa, iar 800 milioane de lei au fost admise sub conditia prezentarii unor documente justificative suplimentare.

Principala cauza a insolventei Hidroelectrica o reprezinta incheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde euro.

Tot miercuri, Tribunalul Bucuresti a respins si contestatia formulata de Alpiq RomIndustries impotriva masurii administratorului judiciar Euro Insol de denuntare a contractului de vanzare-cumparare energie electrica din 29.11.2004 incheiat cu Hidroelectrica. 

Hidroelectrica va iesi din insolventa la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui sa prioritizeze investitiile incepute, a declarat saptamana trecuta ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la Mediafax Talks about Energy.

"Ne vom preocupa sa promova managementul profesionist, asa cum s-a facut la toate companiile, apoi vom lista 10% pe bursa. Vom stabili o lista de prioritati pentru ca sunt multe investitii incepute. Trebuie sa revenim la ceea ce am spus dintotdeauna, si anume la eficienta", a afirmat Nita. 

El a adaugat ca producatorul de electricitate va plati datoriile esalonat, aratand ca fostele conduceri ale companiei au facut cheltuieli nejustificate. 

"Sunt lucruri care vor trebui analizate foarte strict si sever. Chiar daca iese din insolventa, va ramane cu datorii care vor trebui esalonate. Conducerea a investit in pamant miliarde de euro", a adaugat Nita. 

Hidroelectrica a inregistrat in primul trimestru un profit brut de 144 milioane lei (32,8 milioane euro), de la o pierdere de 136 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut, si a avut o cifra de afaceri de 661 milioane de lei (150,7 milioane euro), in urcare cu 15,7%. 

Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie 2012. Printre cauze se numara vanzarea energiei in anii anteriori la preturi scazute catre "baietii destepti".