Proprietatea cumparata este localizata in centrul si nord-estul Romaniei, cu o concentrare mai mica in nord-vest, transmite Agerpres.

Prin aceasta investitie, grupul suedez isi consolideaza pozitia in tara noastra.

Deoarece tranzactia este recent finalizata, prioritatea in aceasta perioada este punerea bazelor noii organizatii, IRI Investments SRL, precum si administrarea padurilor intr-un mod sustenabil. 

Potrivit ZF, tranzactia ar ajunge la 70-130 milioane de euro. Reprezentantii IRI Investments SRL au declarat ca vanzatorul padurilor este firma Greengold European Capital SA, una dintre firmele prin care universitatea ame­ricana Harvard desfasura activitati pe piata din Ro­mania.

"Ikea Group a decis sa investeasca in operatiuni forestiere. Aceasta decizie ne faciliteaza accesul la materie prima lemnoasa administrata sustenabil si sprijina viziunea noastra de a pune la dispozitia consumatorilor produse de calitate la preturi accesibile. Investitia in paduri este si o modalitate de a ne diversifica activele. Suntem bucurosi sa anuntam extinderea investitiei noastre in activitati forestiere in Romania, o tara importanta pentru productia noastra de piese de mobilier. Prin aceasta achizitie, Romania devine prima tara in care Ikea Group isi va administra propriile operatiuni forestiere si ne-am propus sa fim un exemplu de management sustenabil al padurilor", a declarat Frederik de Jong, chairman of the board, IRI Investments SRL Romania, adaugand ca toate padurile in care grupul va investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council) cat mai curand posibil. 

Ikea Group a investit pana in prezent 1,5 miliarde de euro in energie regenerabila, iar aceasta noua investitie realizata in Romania se incadreaza in strategia sa de a investi in paduri administrate sustenabil. 

"Strategia generala a Ikea Group are intre obiective sa asigure acces pe termen lung la resurse regenerabile care sunt importante pentru lantul de productie Ikea, cum ar fi energia regenerabila, lemnul si biomaterialele. Pana acum, Ikea Group a investit peste 1,5 miliarde de euro in energie regenerabila - energie eoliana si panouri solare. Aceasta noua investitie se incadreaza in strategia Ikea Group de a investi in paduri administrate sustenabil, aflate in piete importante pentru dezvoltarea grupului, in Europa si in afara ei. Romania este o piata de crestere sigura, cu potential bun pentru dezvoltare. Analizam si alte piete pentru potentiale investitii", a spus Krister Mattsson, board member IRI Investments Group, Regatul Tarilor de Jos. 

La randul sau, Violeta Nenita, purchasing operations manager South East Europe IKEA Purchasing, a sublinit ca Ikea Group colaboreaza in Romania cu peste 20 de furnizori, care produc in principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramica.

"Mai mult de 14.000 de persoane lucreaza pentru furnizorii nostri din Romania, iar valoarea produselor achizitionate de Ikea Group din Romania a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an. Avem colaborari de peste 15 ani cu furnizorii nostri actuali, perioada in care cei mai multi dintre ei si-au marit vanzarile si si-au imbunatatit semnificativ capacitatile de productie", a subliniat Nenita. 

Divizia de retail a IKEA Group este reprezentata in Romania printr-un magazin, deschis in Bucuresti in 2007, iar de curand a fost achizitionat un teren pentru cel de-al doilea magazin. 

IKEA Group are 323 de magazine in 28 de tari. La acestea se adauga mai mult de 45 operate in sistem de franciza.

Ikea Group a inregistrat 716 milioane de vizitatori in perioada septembrie 2013 - septembrie 2014 si 1,5 miliarde de utilizatori ai site-ului www.IKEA.com