Compania a primit o serie de sesizari de la clienti care au semnalat ca abajururile de sticla s-au desprins si au cazut, fie in timpul utilizarii, fie in timpul asamblarii.

O ancheta a companiei arata ca ar fi doua posibile cauze: uzarea in timp a clemelor de plastic folosite pentru sustinerea sticlei sau faptul ca, uneori, plafonierele pot fi asamblate incorect, ceea ce creeaza presiune pe abajurul de sticla. 

Cele trei modele de plafoniere au fost testate atat in timpul fazei de dezvoltare de produs, cat si in timpul productiei, dar si in laboratoare externe, si au trecut toate testele de siguranta. In acest caz insa, nu au fost suficiente pentru a descoperi riscul desprinderii abajururilor mai devreme.  

Compania a decis retragerea de la vanzare și rechemarea de pe piata a tuturor plafonierelor Hyby, Lock si Rinna, pentru a preveni orice posibilitate de producere a vreunui incident.  

Plafonierele de sticla Hyby si Lock au fost vandute in toate tarile in care se afla magazine IKEA, iar Rinna, in unsprezece tari europene si in China.

Vanzarile totale au fost de peste 25 de milioane de bucati, din toate cele trei produse.

Din magazinul din Bucuresti au fost cumparate:  • 5.775 plafoniere Hyby, la 44,9 lei, incepand din anul 2012, 125.730 Lock, la pretul de 16,9 lei, incepand din anul 2007, iar plafonierele Rinna nu au fost expuse la vanzare in Bucuresti.

Magazinul IKEA din Baneasa nu mai are aceste produse la vanzare sși nu a primit nicio sesizare de la clienti in privinta niciunuia dintre acestea.

Clientii care le-au cumparat sunt chemati la departamentul Relatii Clienti din magazin pentru a returna produsul si pentru a primi inapoi suma integrala. Dovada platii (bonul) nu este necesara.