"Compania Ikea a primit sesizari cu privire la faptul ca exista posibilitatea ca, in timpul somnului, bebelusii sau copiii sa traga si sa isi infasoare in jurul gatului perdeaua baldachinului care acopera patul. Pentru prevenirea oricarui risc de producere a unui incident, baldachinele pentru pat au fost retrase imediat din toate magazinele IKEA din lume", se arata intr-un comunicat al companiei. 

Produsele care au fost retrase de pe piata sunt: Legendarisk, setul de baldachine Minnen, Barnslig Boll, Minnen Brodyr, Himmel, Fabler, Tisla si Klamming. 

"Numai baldachinele pentru pat mentionate sunt incluse in aceasta actiune de retragere de produs. Toate produsele din gama IKEA pentru copii pot fi folosite in deplina siguranța. Compania Ikea se concentreaza in primul rand pe prevenirea oricarei posibilitati de producere a vreunui incident, mai degraba decat pe remedierea unor eventuale urmari ale acestora", mentioneaza comunicatul. 

Magazinul Ikea din Bucuresti a comercializat 4.897 de bucati, la preturi care au variat intre 49,99 si 145 lei si nu a primit nicio sesizare in privinta niciunuia dintre aceste produse. 

In ceea ce priveste standardele de siguranta aplicabile in cazul baldachinelor pentru pat, Ikea spune ca nu are cunostinta de existenta vreunui astfel de standard, dar nu este dispusa sa faca niciun compromis in scopul prevenirii oricarui potential risc. 

"Testele interne de siguranta, preliminare punerii in vanzare, nu au aratat niciun risc, insa compania a consultat experti externi in identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor, care au ajuns la concluzia ca exista, totusi, un potential de risc, daca bebelusii si copiii nu sunt supravegheati, asa cum se poate intampla in timpul somnului", arata Ikea. 

Baldachinele pentru pat au fost introduse in magazinele Ikea din anul 1996 si s-au vandut peste 2,7 milioane de bucati la nivel global.